NRK Meny
Normal

Høyesterett forkastet anke fra barnedrapsdømt

Høyesterett har forkastet anken fra en mann som er dømt til 16 års fengsel for medvirkning til forsettlig drap på en halvannet år gammel jente i Oslo i 2010.

Cecilie Schløsser Møller

ELEKTRONISKE SPOR: Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller er aktor i saken i Oslo tingrett. Hun bekrefter at en rekke chattelogger mellom de to tiltalte er en del av bevisene som skal legges frem.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Det skriver Nettavisen.

Mannen ble i Borgarting lagmannsrett funnet skyldig i medvirkning til forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Mannen har hele tiden hevdet at han ikke har noe med drapet eller mishandlingen å gjøre. Retten mente derimot at mannen instruerte moren via videolink fra London, og var en pådriver i saken.

Senket i en bøtte med vann

Den lille jenta døde etter at moren to ganger senket hodet hennes ned i en bøtte med vann. Moren ble selv dømt til 14 års fengsel. Nedsenkingen i vann antas å ha vært et forsøk på å
disiplinere barnet.

Moren har innrømmet skyld for uaktsomt drap, men har forklart at hun ikke trodde jenta kunne dø av at hun ble senket ned i vannet.

Mannen er bosatt i London og var kvinnens nettkjæreste da jenta ble drept.

Disiplinering og tortur

I dommen la lagmannsretten også vekt på at den halvannet år gamle jenta ble utsatt for omfattende psykisk mishandling blant annet ved at hun ble nektet å sove, utsatt for sult, tvunget til å stå oppreist over lang tid og helt kaldt vann over.

Selv om den fysiske avstraffelsen av det lille barnet var hyppig forekommende, ikke minst i form av harde slag med åpen hånd både mot hode og andre steder på kroppen, er den psykiske siden av avstraffelsen likevel den mest straffverdige, het det i lagmannsrettens dom.

Lagmannsretten sammenlignet mishandlingen med tortur, med den forskjell at den lille jenta i dette tilfellet ikke hadde noen forutsetning for å vite hvorfor hun ble torturert, og heller ikke hvordan torturen kunne opphøre.

Skjerpede straffer

Høyesterett har bare vurdert hvorvidt det ble gjort en saksbehandlingsfeil da et politiavhør fra London i 2011 ble avspilt i retten.

Da Oslo tingrett behandlet saken i mai, ble kvinnen og mannen dømt til henholdsvis åtte og ni års fengsel for uaktsomt drap.

Påtalemyndigheten anket tingrettsdommen, og lagmannsretten ga de to tiltalte betydelig skjerpede fengselsstraffer.