Hotelldirektøren sto i resepsjonen da lappen om gisseltakingen kom

André Schreiner hadde vært hotelldirektør en uke da romservice kom med en lapp til resepsjonen. På lappen sto det at en mann hadde tatt et gissel og at han truet med å sprenge en bombe i Oslo sentrum.

Ledelsen på Hotel Royal Christiania i Oslo sentrum samlet etter en gisselsituasjon på hotellet

MØTE: André Schreiner (i det midterste vinduet) og medarbeidere på Hotel Royal Christiania i Oslo sentrum var samlet til et koordineringsmøte for videre oppfølging av de ansatte etter gisselsituasjonen på hotellet.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Schreiner har jobbet i Nordic Choice siden 1997, men er helt fersk i jobben som hotelldirektør for Clarion Hotel Royal Christiania.

Litt over klokken 10 i dag sto han i resepsjonen.

– Jeg var til stede da vi fikk beskjeden. Det første jeg tenkte var at vi måtte varsle politiet og bistå dem så godt vi kunne, forteller Schreiner.

Gisseltakeren ga lapp til romservice

Politiet i Oslo aksjonerte mandag ettermiddag i forbindelse med en gisselsituasjon i Oslo

Politiet i Oslo aksjonerte mandag ettermiddag i forbindelse med en gisselsituasjon på Royal Christiania Hotel i Oslo sentrum.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Gisseltakeren hadde gitt en lapp til en person fra romservice. På lappen sto det at vedkommende hadde tatt et gissel, og at det befant seg en bombe i Oslo sentrum. Gisselet var en renholder på hotellet.

– Man har et stort ansvar for de ansatte som er på jobb og gjestene på hotellet. Det er et ansvar man føler, sier Schreiner.

Politiet fikk telefonen fra hotellet klokken 10.12 mandag formiddag.

Mens politiets forhandlere snakket med gisseltakeren over telefon, informerte Schreiner de ansatte.

– Det ble ikke akkurat den arbeidsdagen man har lyst til å ha, sier Schreiner megetsigende.

– Ingen andre tilfeller i Norge

Han sier hotellet har kriseplaner for slike situasjoner, men at en slik gisselsituasjon er helt unik i norsk sammenheng.

– Vi har snakket om dette i dag, og finner ikke noen tilsvarende episode som har skjedd tidligere, sier Schreiner.

Etter fire og en halv time med forhandlinger, ble gisseldramaet løst uten at noen kom til skade.

Klokken 14.37 var gisseltakeren pågrepet.

– Jeg er veldig, veldig glad for at situasjonen løste seg, og at vår ansatte er ute av gisseltakerens hender. Det er en lettelse at denne krevende situasjonen fikk en lykkelig slutt, sier Schreiner.

«I dag har vi opplevd enhver hotelleders verste mareritt. Det er med enormt stor lettelse at kan konstatere at vår medarbeider er i god behold. Vi skal nå gjøre alt vi kan for å sikre at vedkommende får den oppfølgingen som trengs på kort og på lang sikt.»

«Våre medarbeideres trygghet og sikkerhet er prioritet nummer 1. Det er forferdelig trist at et enkelt menneske kan skape slik utrygghet i vår hverdag,» skriver Torgeir Silseth, administrerende direktør i Nordic Choice Hotels, i en pressemelding.

Vanlig kveld igjen

Hotelldirektøren har snakket med mannen som ble tatt som gissel, men vil ikke si noe om hvordan han har det eller hva de snakket om.

– Det var gode samtaler. Vi tar vare på ham, forsikrer Schreiner.

Politiet sier de i kveld har gjennomført tekniske undersøkelser på gisselrommet i fjerde etasje, men ifølge hotelledelsen er nå driften tilbake til normalen.

– Det er en vanlig kveld, igjen, sier Schreiner.

«Jeg vil benytte anledningen til å rose hotelldirektør André Schreiner, driftsdirektør Terje Ropstad og kjededirektør Henrik Berghult for den handlekraft de har vist i en vanskelig og uoversiktlig situasjon. Jeg vil også på vegne av kollegaer og venner av vår medarbeider, samt hele Nordic Choice Hotels, rette en stor takk til Oslo Politidistrikt for svært profesjonell og god håndtering,» skriver Silseth i pressemeldingen.

Avhørt i kveld – siktelsen kan bli utvidet

Gisseltakeren, en 41 år gammel mann fra Ungarn, har i kveld sittet i avhør hos politiet.

– Vedkommende er siktet for frihetsberøvelse. Siktelsen kan bli utvidet med tanke på bombetrusselen og eventuelt andre trusler gisselet kan ha blitt utsatt for, sier politioverbetjent Harald Bøhler ved seksjon for organisert kriminalitet.

– Er han samarbeidsvillig?

– Han var samarbeidsvillig på tidspunktet han ble pågrepet, og var positiv til avhør. Jeg vil ikke komme inn på hvordan han er under avhøret, sier Bøhler.

Han sier politiet vil avhøre flere vitner som har hatt kontakt med fornærmede og gisseltakeren på hotellet.

Gisselaksjon på hotell i Oslo

DRAMATISK: Politiet informerte om den nær fem timer lange aksjonen på en pressekonferansen mandag klokken 16.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Clarion Hotel Royal Christiania» i nytt vindu