Homofile hetses av drosjesjåfører

Homofile i Oslo blir ukentlig trakassert av drosjesjåfører.

Drosje

Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) får ofte henvendelser fra folk som har blitt utsatt for sjikanerende oppførsel på taxituren.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) får ofte henvendelser fra folk som har blitt utsatt for nedsettende bemerkninger og sjikanerende oppførsel på taxituren.

Magne Westberg og samboeren skulle ta drosje hjem fra Aker Brygge en sen kveld. Det ble en svært ubehagelig tur.

Ble truet med spade

I Norgestaxien var de midt i en samtale da sjåføren blandet seg inn.

Magne Westberg

Magne Westberg og samboeren ble truet med en spade av en drosjesjåfør.

Foto: Privat

– Vi snakket ikke om noe vulgært eller noe som kunne provosere, men sjåføren skjønte trolig at vi var homofile, forteller Westberg til NRK.

Westberg og kjæresten sa til sjåføren at samtalen var privat, og fra det tidspunktet ble resten av turen et mareritt for de to passasjerene.

– Første gangen kalte sjåføren meg jævla homo. Andre gangen skrek han jævla homoer til oss begge, og da ønsket vi selvsagt ikke å sitte i den bilen lenger.

De gikk dermed ut av drosjen, og situasjonen eskalerte.

– Sjåføren gikk da bak i bilen, hentet en spade og begynte å true meg. Han slo etter meg med spaden, men traff meg ikke. Deretter kom det noen andre drosjesjåfører og tok tak i ham.

Situasjonen roet seg etter hvert, og alle kom seg uskadde hjem. Nå har Westberg meldt sjåføren til politiet, noe også Norgestaxi oppfordret han til å gjøre.

– Det er mange som ikke tør å si ifra eller anmelde slike episoder, men det er viktig å si i fra. Dette er ikke greit å oppføre seg slik.

Artikkelen fortsetter under bildet

Bård Nylund

Leder i LLH Bård Nylynd, forteller at de ofte får henvendelser fra homofile som opplever å bli trakassert av drosjesjåfører.

Foto: LLH

– Skjer hver helg

Norgestaxi sier at de nå har saken til behandling internt, og vil innkalle sjåføren til en samtale om saken.

– Slik oppførsel er ikke uvanlig fra drosjesjåfører i Oslo, sier Bård Nylund som er leder av LLH.

– Jeg vil anta at det skjer omtrent hver helg. Jeg hører stadig vekk om folk i min omgangskrets som opplever uønsket adferd fra en eller annen drosjesjåfør.

Han mener drosjeselskapene må ta tak i problemet.

– I 2011 skal det være helt greit å sitte bak i en drosje å holde kjæresten sin i hånden, selv om det er snakk om to av samme kjønn, avslutter Nylund.

Mener selskapene må ta ansvar

Taxiforbundet sier slike holdninger og oppførsel er i strid med hva næringen står for, og mener selskapene må ta ansvar.

– Dette må hele næringen ta innover seg. Når det skjer uheldige ting i en drosje, sier vi at folk skal skrive opp løyvenummeret og navnet på sjåføren. Det skal stå på et kort synlig i bilen, sier kommunikasjonssjef Atle Hagtun.

Han sier folk må melde fra når de opplever ubehagelige episoder.

– Skriv ned sted og tid, og meld fra, så kan man ta fatt i det helt konkret, sier han.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Følg NRK Østlandssendingen på Facebook og Twitter.