Hopp til innhold

Slaktet ribba hjemme

Onsdag morgen ble denne grisen slaktet på gården der den har levd hele livet sitt. Snart skal noen ha den til julemat. Flere av oss er opptatt av at grisen har hatt det godt selv før den blir til ribbe.

Eric Brinkhof, fargekorrigert

I GRISEBINGEN: Gårdbruker Eric Brinkhof er opptatt av at bonden har ansvar for dyrene, også når de skal slaktes.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Firmaet Mobilslakt AS er inne i den siste slakteuka før jul. Onsdag morgen dro de til bonde Eric Brinkhof og grisene hans i Vestby.

Gården drives økologisk, og Brinkof er opptatt av at dyrevelferd er i fokus også når grisene skal slaktes.

– Grisene blir født her. Når de er et par uker gamle slipper jeg dem sammen med de andre grisene og så kan de gå ute sammen med far, mor og søsken. Men som gårdbruker må jeg i høyst mulig grad ta ansvar for den siste biten også, sier han.

Unngår stress for dyret

Så på gården Eric Brinkhof driver går siste reis bare over gårdstunet. Istedet for milevis i transport til slakteriet, kommer slakteriet hjem til grisen.

– Dyrevelferdsmessig så er det ikke noe stress, ingen transport, og grisen er i kjente omgivelser, sier Bjørnar Bøkko, slakteren.

Artikkelen fortsetter under videoen

– Grisene blir født her. Når de er et par uker gamle slipper jeg dem sammen med de andre grisene og så kan de gå ute sammen med far, mor og søsken. Men som gårdbruker må jeg i høyst mulig grad ta ansvar for den siste biten også.
Torill Malmstrøm

VIL UTVIDE: Daglig leder i Mobilslakt AS og veterinær Torill Malmstrøm sier de gjerne skulle hatt et mobilt slakteri i alle landets fylker.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Et pilotprosjekt på Veterinærinstituttet støtter det slakteren sier.

Selv om forsøket bare sammenlignet kjøtt fra Mobilslakt og ett annet konvensjonellt slakteri viste resultatene at slakting hjemme på gården fører til mindre uro for dyret.

I tillegg til frakt unngår dyret langvarig opphold på slakteri, hvor de blandes med fremmede dyr. Kjøttet ble mørere og hadde lavere nivå av stresshormon ifølge lederen for prosjektet.

– Datagrunnlaget er for skrint til å trekke vidtgående konklusjoner, men vi ser at når dyrene slaktes på gården så slipper de unna en del stress. De hadde lavere stresshormoner i blodet, sier fagansvarlig for dyrevelferd ved Veterinærinstituttet Cecilie Marie Mejdell.

Kan ikke ta over

Siden denne måten å slakte på er svært arbeidskrevende tror ikke Mejdell mobilslakterier kan erstatte vanlige slakterier, men mener det er et verdifullt supplement.

– Det kan være et alternativ for gårder som ligger langt unna og for en del økologiske produsenter, sier hun.

– Det er veldig mange som ser at god kjøttkvalitet og smaken på kjøttet betyr noe, i stedet for at de skal ha en billig kjøttbit, sier Torill Malmstrøm, daglig leder i Mobilslakt.

Ifølge Mobilslakt kunne de slaktet det dobbelte av de 26 tonnene de har levert i år, hvis de hadde hatt kapasitet. Helst skulle de hatt en bil i hvert fylke.

– Når det kommer til effektivitet ligger vi ikke best an, men på kvalitet ligger vi først an. Dette er kommet for å bli, etterspørselen tilsier at det fortsetter, sier Torill Malmstrøm.

Bonde Eric Brinkhof på Ramme gård i Hvitsten i Vestby merker etterspørselen selv.

– Grisene våre er solgt før de blir født, sier Eric Brinkhof.