NRK Meny
Normal

Historisk stjernedryss til Maaemo

Oslorestauranten Maaemo fikk tre stjerner i den nye, nordiske Michelinguiden som ble presentert i formiddag. Det er første gang i Norden at det deles ut tre stjerner.

Maaemo

Solskinnsdag for restauranten Maaemo, som i dag fikk hele tre stjerner i Michelinguiden. Sammen med Geranium i København er de alene i Norden om dette antallet.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

– Supergøy! Det er helt vanvittig, sier hovmester Benjamin Ausland ved den stjernespekkede restauranten som bekrefter at det ble stor jubel da restauranten i Schweigaardsgate i Oslo ble ropt opp som den første restauranten med tre stjerner.

Benjamin Ausland

Benjamin Ausland på Maaemo synes det er helt vanvittig gøy at stedet han er hovmester på fikk tre stjerner i dag.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

– Hvordan klarer dere det?

– Vi jobber så hardt som vi kan for å bli bittebittelittegranne bedre hver eneste dag, og det skaper resultater, sier Ausland.

Han mener det nå først blir en liten, rolig feiring før Espen (Holmboe Bang) vender tilbake fra København.

– Nå blir det mer fokus på gjestene i kveld, og vi begynner snart å tenke hva kvelden i dag kommer til å inneholde. Vi tar det «step by step», men kommer til å feire stort.

Statusen som en trestjernes restaurant deler de med Geranium i København.

Første til Kontrast og Re-Naa

For første gang fikk en restaurant i en norsk by utenfor Oslo en Michelin-stjerne Re-Naa i Stavanger.

Også restauranten Kontrast i Oslo fikk sin første stjerne.

Kontrast

Kontrast på Vulkan i Oslo måtte stenge for bordbestilling rett etter at det ble kjent at stedet fikk sin første Michelinstjerne i dag.

Foto: Øzgur Tufan / NRK

Svenske Mikael Svensson driver restauranten i Maridalsveien, og har tidligere jobbet på en rekke restauranter i Europa med 1, 2 og 3 Michelinstjerner, skriver de på stedets hjemmeside. Han har også jobbet på Le Canard, Grims Grenkas restaurant Madu og Tjuvholmen Sjømagasin.

– Det er helt fantastisk, jeg er kjempestolt og glad. Det er ikke noe mer å si, jubler restaurantsjef Marit Nordheim.

Stadtholdergaarden og Fauna i Oslo beholder hver sin stjerne, selvom sistnevnte har varslet at de lukker dørene til sommeren.

– Et stort øyeblikk

Nordic Michelin Guide

– Det har vært et godt år for Norden, sa guidens internasjonale direktør på pressekonferansen i dag.

Foto: Faksimile/Amazon.co.uk

– Dette er et stort øyeblikk, sa Michelin-guidenes internasjonale direktør Michael Ellis da nyheten om Maaemo ble kjent i København i dag.

Det er den danske kokken Esben Holmboe Bang som står bak Maaemo.

– Jeg har lagd mat i 17 år nå. Jeg begynte i Danmark, flyttet rundt og så dro jeg til Oslo, sa ha på utdelingsseremonien.

Det er rundt 2.600 restauranter med stjerner, og bare litt over 100 restauranter har tre stjerner, ifølge Ellis.

Guiden finnes også på en egen app, men Michelin tror likevel de må holde på papirutgaven ennå en stund fremover, sa de på pressekonferansen i København i formiddag.