NRK Meny
Normal

Hijab påvirker yrkesvalget

Hijab-debatten gjør kvinnelige muslimske studenter usikre på hvilke yrker de bør velge.

Hijab
Foto: M. SPENCER GREEN / AP

Karrrieresenteret ved Universitetet i Oslo har fått flere henvendelser fra studenter som vil vite hvilke andre yrker enn politiet som har forbud mot bruk av hijab .

- Problemet er usikkerhet. De lurer på om de må ta hensyn til kleskode i andre etater enn politiet, sier leder for senteret, Gisle Hellesten.

- Må tenke nøye over karrierevalg

Leder for Muslimsk studentsamfunn, Bushra Ishaq, bekrefter at hijab-debatten påvirker studentenes yrkesvalg.

- De må tenke nøye over hvilke karrierevalg de tar og hvilke institusjoner de velger, sier hun.

Hun forteller også at en medisinstudent i Oslo fikk refs fordi hun brukte skaut mens hun var i praksis. Men ledelsen ved sykehusinstitusjonen støttet ikke legen som klagde. Hijab-debatten og slike opplevelser er likevel ubehagelig, sier Ishaq.

- I løpet av den siste måneden har vi i alle fall to konkrete saker fra administrasjonen ved Universitetet i Oslo. I tillegg har vi en god del mørketall. Muslimske jenter med hijab er dessverre veldig forsiktige. De ønsker ikke å stå frem i media og ta opp slike saker, det er kjempesynd, istedenfor trekker de seg unna, sier Ishaq.

Les også: Her vil de ikke ha hijab

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Uklare spilleregler

Fordi studenter spør om bruk av hijab, ville Karrieresenteret vite hvilke regler som gjelder i det offentlige. Men svaret fra Fornyings- og administrasjonsdepartementet er at det ikke finns noen slik oversikt, og at hvert enkelt fagdepartement selv bestemmer reglene.

Det tolker Gisle Hellsten som at det ikke finns andre hijab-forbud enn det som gjelder for politiet.

- Siden dette har blitt et tema kunne det vært greit om denne typen ting ble behandlet på samme måter som for eksempel graviditet, seksuell legning og politisk tilhørighet. Da har vi retningslinjer som både arbeidsgiver og arbeidstaker kan forholde seg til. Jeg føler vi har kommet ut på en banehalvdel hvor spillereglene er litt uklare, sier Hellsten.

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus. Du kan også følge NRK Østlandssendingen på Twitter .

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Les også:

Nei til hijab for dommere

Oslo-skole tilbød hijab