NRK Meny
Normal

Hersleb skole stengt i flere uker

Det vil ta flere uker før elevene ved Hersleb skole i Oslo kan flytte inn i lokalene igjen..

Hersleb skole
Foto: NRK

Denne uken stengte Undervisningsbygg skolen på ubestemt tid, etter at det ble funnet asbest i ventilasjonsanlegget.

Resten av uken denne uken vil 34 lærere og 290 elever i 8-10 klasse ha uteundervisning, og lite tyder på at elevene snart kan vende tilbake til klasserommene.

- Dersom vi velger den enkleste løsningen, som består av å isolere ventilasjonsanlegget, så snakker vi om noen uker. Hvis vi sammen med skolen blir enig om en mer omfattende sanering, så kan det ta betydlig lengre tid, sier direktør i Undervisningsbygg Knut Jonny Johansen.

Det jobbes nå med å finne mulige avlastningslokaler for skolen.

- Vi har jobbet med flere alternativer sammen med skolen, men det er skolen og Utdanningsetaten som må ta stilling til hvilke alternativ man til slutt vil lande på. Per dags dato har man ikke en skole som elevene kan gå på, men forhåpentligvis blir det tatt en beslutnig på det videre løp allerede i morgen, sier Johansen.

Video nsps_upload_2009_9_24_19_46_36_2437.png
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

SE VIDEO: Elevene ved Hersleb skole har uteundervisning.

- Flere kan stenges

Nå frykter hovedverneombud for Oslo-skolen at også flere skoler kan ha asbest.

- Jeg tror at dette vil dukke opp igjen. Forhåpentligvis så blir asbesten fjernet ubeskadiget, og det er det beste. Men det settes ikke inn omfattende tiltak for å lete opp asbest som man ikke kjenner til. Når man oppdager det på overraskende måte, slik det er gjort her, da kan man sette inn tiltak, sier Knut Myhrer.

Asbesten på Hersleb skole ble funnet i avtrekkskanalene, det vil si den delen av ventilasjonsanlegget som leder luften ut av bygget.

Det er også funnet asbest på et loft, som ikke er en del av bruksarealet.

Funnene tilsier likevel at kanalsystemet bør saneres for å fjerne risikoen for lekkasje av asbest inn i ulike rom på skolen.

Utenkelig

Da skolen ble bygget på 1940- tallet førte man vannrør som har utvendig asbestisolering gjennom ventilasjonskanalene. Det er dette som trolig har ført til asbest-problemet på skolen.

– Det er bortimot en utenkelig måte å gjøre det på, men det er jo en gammel skole, sier Johansen.

Hvorfor har ikke dette blitt oppdaget før?

– Slikt kommer først frem når man begynner å plukke fra hverandre og sjekke anlegget for mulig ombygging, forteller Johansen