Her ønsker rikingene å feste

Operaen er ikke det eneste stedet i Oslo der byens rikeste ønsker å gifte seg. Mange ønsker å arrangere fester hos andre kulturinstitusjoner eller offentlige bygg og områder.

Botanisk hage

GRØNN FEST: Eventbyrået Personlige Opplevelser ble spurt om det var mulig å leie Botanisk hage for et bryllup.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB Scanpix

Operaen i Oslo fikk mye oppmerksomhet da hele bygningen ble leid ut til et privat bryllup i starten av juli, men Operaen er langt fra det eneste stedet i byen der landets velstående ønsker å holde bryllup eller fester. Museer, biblioteker, parker og til og med en flyplass er blant stedene folk har ønsket å bruke til forskjellige tilstelninger.

Per Morten Bergh

6. SANS: Per Morten Bergh forteller at mange ønsker unike steder for arrangementene sine.

Foto: 6. Sans Event

– Flere og flere er på jakt etter noe utenom standardpakkene. De ønsker unike steder og signalbygg, ikke hoteller eller restauranter, men for eksempel en øy eller et kulturbygg, sier Per Morten Bergh, administrerende direktør i 6. Sans Event.

En kunde hos 6. Sans ønsket å leie hele Oslo Lufthavn på Gardermoen for å arrangere en fest med temaet «fly me to the moon».

Bergh forteller at de har hatt arrangementer blant annet på Folkemuseet, men da uten å leie hele museumsområdet. Nationaltheatret har også tidligere leid ut deler av bygningen til forskjellige arrangementer.

Flere eventbyråer sier at det er mange som kommer til dem med nokså spenstige ideer, men at de er nødt til å avslå mange siden de rett og slett er umulige å gjennomføre.

Ville leie Botanisk hage

Ronnie Ottem, partyfikser

PARTYFIKSER: Ronnie Ottem sier de får mange spesielle henvendelser.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

Ronnie Ottem i Personlige Opplevelser AS ble overrasket da han hørte at noen hadde klart å leie hele Operaen til et privat arrangement. Han har selv fått flere henvendelser om å arrangere fester eller andre tilstelninger på steder utenom det vanlige.

– Folk spør om de kan få leid forskjellige museer og biblioteker. Jeg forsøkte en gang å leie Botanisk hage på Tøyen til et bryllup, sier Ottem.

Astrup Fearnley Museet

POPULÆRT: Ifølge Ronnie Ottem er Astrup Fearnley-museet et av de mest attraktive arrangementslokalene i Oslo.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Ifølge Ottem er det et drømmescenario for eventbyråene om teatere, museer, parker, gallerier og offentlige bygg åpner for mer utleie til privatpersoner. Han forventer at det vil komme flere henvendelser om å bruke Operaen og liknende bygg etter sommeren.

– Vi håper flere kulturbygg åpner for utleie til private noen deler av året, kanskje utenfor periodene med mest aktivitet, sier partyfikseren.

– Kan bedre økonomien

Hvis Operaen bestemmer seg for å åpne for mer utleie av samme typen som til bryllupet, tror Ottem at andre kulturinstitusjoner kan følge etter. Han forteller at de har forsøkt å få til avtaler med flere kulturbygg uten å lykkes.

Per Morten Bergh i 6. Sans Event mener mer utleie til private arrangementer kan være en god måte å bedre økonomien på for offentlige kulturbygg.

– Jeg tror det blir nødvendig for kulturinstitusjoner å tenke mer kommersielt for å sikre trygg økonomisk drift framover.

Oslo Lufthavn Gardermoen

FESTLOKALE?: En kunde hos 6. Sans Event ønsket å leie hele Oslo Lufthavn for å arrangere en fest med temaet «fly me to the moon».

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kan styrke kulturvirksomheten

Statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) i Kulturdepartementet forteller at de ikke fører noen oversikt over utleie av offentlige kulturbygg, men at dette nok ikke er særlig utbredt. Ifølge statssekretæren er det imidlertid ingenting i veien for at kulturinstitusjoner leier ut lokalene sine til privatpersoner.

Bård Folke Fredriksen

POSITIV: Statssekretær Bård Folke Fredriksen mener utleie til private er en god idé for offentlige kulturbygg.

Foto: Ilja C. Hendel / Kulturdepartementet

– Det finnes ikke særskilte regler for utleie til privatpersoner. Det vil være opp til eier å bestemme retningslinjene for bruken av offentlige kulturbygg, forteller Fredriksen.

Fredriksen mener det er klokt at lokalene til kulturinstitusjoner leies ut, forutsatt at det ikke hindrer vanlig virksomhet.

– Juli er en tid på året der det er lav aktivitet i Operaen og flere andre kulturhus. At lokaler leies ut i perioder med liten kunstnerisk aktivitet er uproblematisk, og er med på å skaffe inntekter som kommer den kunstneriske virksomheten til gode resten av året.

Departementet vil imidlertid ta opp spørsmålet om fremtidig eksklusiv utleie og stengning av operataket med Den norske Opera som en del av eierdialogen.