Her flykter han etter pistoldrama i Oslo

Store politistyrker leter etter en mann som stakk fra en utlendingskontroll og truet til seg en bil ved bruk av en pistol i Oslo sentrum lørdag ettermiddag. Mannen er fortsatt på frifot.

Her flykter han

HER FLYKTER HAN: Sist mannen ble sett hadde han på seg en svart T-skjorte, olabukse og sko som var svarte med noe rødt på. Bildet er tatt like ved Møllergata, og mannen er fremdeles på frifot.

Foto: Politiet

Mannen truet til seg en bil i sentrum etter å ha stukket fra en patrulje fra Politiets utlendingsenhet.

Operasjonsleder i Oslo politidistrikt, Martin Todnem, forteller at en av patruljene til Politiets utlendingsenhet gjorde en kontroll av en mann i Calmeyers gate i Oslo sentrum klokka 13.15 lørdag.

– Mannen som ble kontrollert løp fra stedet, og politifolkene løp etter ham. Da de kom til Hausmanns gate så de mannen stanse en bil, og at han tok fram en pistol og truet føreren ut av bilen og kjørte fra stedet, sier Todnem.

Utvidet søket

En patrulje i nærheten fulgte etter bilen. To timer senere er mannen fortsatt ikke funnet, og operasjonslederen sier at søket etter mannen er utvidet.

– Vi søker nå i store deler av Oslo sentrum – med det vi har av tilgjengelige mannskaper ute, sier Todnem til NRK i 15.30-tiden.

Operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt sier i 22.20-tiden at det ikke har skjedd noe nytt i saken, og at de fortsetter søket etter mannen.

Søker etter antatt makedonsk statsborger

– Etter en kjøretur i sentrum stanset mannen bilen Fredensborgveien like ved Regjeringskvartalet, og han løp fra stedet. Vi søker nå etter denne mannen i Oslo sentrum, sier Todnem.

Tondem sier at mannen er makedonsk statsborger, at han har på seg sort piquetskjorte, jeans og sorte joggesko. Politiet er svært interessert i opplysninger fra folk som kan ha sett ham.

Personen som ble fratruet bilen, en mann på 58 år, er uskadd, men berørt av hendelsen. Han blir ivaretatt av en politipatrulje på stedet.

Laster Twitter-innhold

– En truende situasjon

Et øyenvitne, som ikke ønsker å stå frem med navn og bilde, forteller til NRK at hun gikk forbi mannen i Calmeyers gate. Det var like før mannen trolig truet til seg bilen og kjørte vekk, mens to sivilie politibetjenter fulgte etter.

– De ropte at de var fra politiet og ba mannen om å stanse. Mannen hadde hånden under skjorta og fortsatte å gå. De gikk fort, men løp ikke. Jeg opplevde det som en truende situasjon, og prøvde å komme meg raskt bort fra stedet, sier 26-åringen.

Kvinnen forteller at det var flere skuelystne på stedet, og at hun ikke så mannen etter at han krysset gangfeltet.

Politibil ved Regjeringskvartalet

Politiet leter lørdag ettermiddag i området rundt regjeringskvartalet etter en mann med pistol som truet til seg en bil i Oslo sentrum.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Alle enheter tilgjengelig søker

Politiet har også varslet vektere og de med aktuelle overvåkingskameraer i området. Politiet kjenner ikke til mannen fra før, men Todnem sier at de jobber med å kartlegge hans kontaktnettverk og hvorfor han er i Norge.

– Vi fikk tak i identiteten hans i den innledende kontrollen, så vi prøver å undersøke mer om mannen med den identiteten han framviste. Foreløpig fremstår han som forholdsvis ukjent for politiet i Norge, sier Todnem.

Han sier det er vanskelig å si hvor farlig han er, men at de tar saken alvorlig når noen viser fram en pistol i sentrum og truer folk, og velger å gjøre dette under en politikontroll.

– Vi bruker store ressurser for å få kontroll på mannen, avslutter operasjonslederen.

Bilen som ble kapret

Denne bilen ble kapret av en mann med pistol i Calmeyers gate og funnet igjen i Regjeringskvartalet.

Foto: Margret Helland / NRK
Laster kart, vennligst vent...