Det hender man må svelge noen kameler, heter det i ordtaket. I NRKs program «Ramadan hos Noman» ble det bokstavelig talt svelget kameler.
– Jeg kjente det klinge i min biologiske gane, gliser Jonis Josef etter første bit.
TV-programmet er inspirert av det tradisjonelle «Kvelden før kvelden», og NRK håper at landets muslimer vil få noe av den samme hyggestemningen i stuene sine under eid.
Blant annet er mesterkokk Stian Floer med, for å diske opp kjente og kjære eid-retter. Og for å overraske gjestene med mat som minner dem om deres røtter.
Til den norsk-somaliske komikeren Jonis Josef hadde kokken altså fått tak i en langreist råvare.
– Jeg har aldri spist kamel på denne måten. I Somalia har jeg spist små kvernede biter som kjøttdeig, sier Jonis.
– Ringte en fetter
Kamelkjøtt er vanlig i blant annet Midtøsten og Somalia. Der er det populært i burgerform. I Norge er råvaren svært sjelden. Det serves verken på restauranter eller selges i butikker, ifølge stjernekokken.
– Man må bare ha de rette kontaktene. Jeg valgte å ringe en venn, nærmere bestemt fetteren min i Sverige, sier Stian Floer.
Kamelkjøttet ble hentet lovlig fra Sverige, og brakt over grensa på Svinesund.
Lag rettene fra «Ramadan med Noman»
Floer, som til daglig er medeier i restaurantgruppen Lava Oslo, vil ikke avsløre sin hemmelige kameloppskrift, men deler gjerne noen tips.
– Hemmeligheten med kamelkjøtt er at det må grilles over lang tid. Mitt råd er å braisere det i flere timer i en terrakottaform.
Ønsker du selv å lage eidmat, så kan du bryne deg på noen av de andre oppskriftene som er med i programmet «Ramadan med Noman».
NRK vil veldig gjerne se hvordan du feirer eid. Merk bildene dine #NRKeid på Instagram for å dele dem med oss eller last opp dine bilder her. Vi kommer til å vise frem noen av bildene som kommer inn på nett og i sosiale medier.