Her er det skiføre

Det er brukbart skiføre mange steder. Men har du flere par kan lønne seg å la de nyeste skiene bli igjen hjemme.

Skiføre ved Sognsvann

LITT SKRANGLETE SPOR: Det er for lite snø for brøytemaskinen, men folk har selv gått opp spor her mellom Sognsvann og Ullevålseter i Oslo.

Foto: Nadir Alam / NRK

Hege Blichfeldt Sheriff

SMÅSTEIN I SPORET: Hege Blichfeldt Sheriff i Skiforeningen anbefaler folk å hente fram gamleskiene dersom man vil ut på langrenn nå.

Foto: Elin Martinsen / NRK

Det er områder med jevnt underlag som gjelder nå, dersom du vil ut på langrenn i Oslomarka. Det vil si skogsbilveier, golfbaner eller andre åpne jorder. På småstier i marka er det for lite snø for plankene.

– Nå kan man for eksempel gå på ski fra Sognsvann til Ullevålseter og videre til Frognerseteren, sier løypesjef i Skiforeningen, Hege Blichfeldt Sheriff til NRK.

Hun anbefaler også Lommedalen, Sørkedalen, Romeriksåsen eller fra Movatn til Nittedal. I Østmarka er det mindre snø.

– Det er også fint å ta toget til Harestua stasjon. Der kan man gå over det store Harestuvannet og få helt flatt underlag. Men obs, bare der vi har merket løype. Vi har ikke kontrollert isen andre steder på vannet.

Jukser litt

Naturen har desstuen fått hjelp av snøkanoner til å produsere hvitt dekke.

– På Greverud har vi laget en 700 meter lang løype som man kan gå tur retur. I tillegg er vi i gang med snøproduksjon på Skullerud i Østmarka og ved Eid i Asker, sier Sheriff.

Men Sheriff vedgår at kunstsnø for de fleste nok ikke er førstevalget.

– Det er jo ikke på kunstsnø det er best å gå på ski. Selv skal jeg ut og teste sporene i Vestmarka i dag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Svartkulp

MANGE UTE: Det er brukbare skiforhold flere steder i marka. Bildet er tatt ved Svartkulp bak Sognsvann i Oslo mandag ettermiddag.

Foto: Nadir Alam / NRK

– Spenn på deg gamleskiene

Selv om snøen har lagt seg, og pakket seg fint på mange skogsveier, er det ikke til å komme bort fra at det ikke akkurat bugner av snø.

– Sporene er litt mer slingrete enn det idelle. Det kan stikke opp en og annen stein her og der, så derfor anbefaler jeg at folk spenner på seg gamleskiene før det eventuelt kommer mer snø.

Brøytemaskinen har heller ikke være ute og luftet seg ennå.

– Vi har fått et hard og godt snødekke, men vi trenger minst fem centimeter snø til for at brøytemaskinen kan brukes. Men mange steder har spor blitt gått opp av folk. Vi har også vært ute og glattet over, og fordelt snø i sporet.

Mildvær kan ødelegge føret

Det kan være lurt å ikke vente for lenge med å spenne på seg skiene, for det er meldt mildvær, og det kan ødelegge føret.

– Fredag skal det bli litt mildere, og det avgjørende da er om snøen smelter. Den gjør kanskje ikke det, for det er jo kaldt i grunnen. Men hvis den smelter, og det fryser på igjen, og vi får is, er det ikke noe vi kan gjøre.

Det viktige er at snøstrukturen blir beholdt. Is blir det ikke skiføre av. Men hvis mildværet blir forbigående trenger det ikke ha noe å si for snøkvaliteten.

Du kan lese mer om skiføret på Skiforeningens nettside Markadatabasen. Tips til ulike skiturer finner du også på UT.no.