NRK Meny
Normal

Her er de nye europaekspertene

For andre år på rad har Kastellet skole tatt med seg tittelen som europaeksperter hjem.

Europaekspertene

Elisabeth Vase (14), Anette Nyhus (14) og Sigurd Hech (14) er de nye europaekspertene.

Foto: Hina Aslam

Hva er EU? Hvilke institusjoner lager lover i EU? Hvordan styres EU?
Dette kan niendeklassinger på Kastellet skole alt om.

15 skoler fra Oslo hadde meldt seg på konkurransen, men kun tre gikk videre. De to andre finalistene var Bøler skole og Årvoll skole.

Det var stor spenning når vinnerne skulle kåres.

Rett før tredje runde var det allerede klart om hvem som hadde gått av med seieren. Mens andre plassen var det knyttet mye spenning rundt. Etter at Bøler skole og Årvoll skole totalt hadde 14 poeng hver, måtte en fjerde runde settes i gang. Tilslutt klarte Årvoll skole å slå Bøler skole og fikk dermed andre plassen.

Vant igjen

Kastellet skole vant tittelen som europaekspertene andre år på rad. Det var Sigurd Hech (14) og Anette Nyhus (14) og Elisabeth Vase (14) som sørget for det.

– Vi har øvd i seks timer og var veldig nervøse, forteller niendeklassing Sigurd Hech.

Alle tre var veldig fornøyd med innsasten sin og tar med seg nå 25.000 kr til klasseturen.

– Vi skal til Polen for å lære mer om andreverdenskrig i slutten av skoleåret, og da kommer de pengene godt med, sier Elisabeth Vase.

Forskningsdagene

Alle 9. klassinger i Oslo kunne melde seg på konkurransen som gikk ut på spørsmål om Norge og Europa. Dette skjer i forbindelse med Forskningsdagene som er en festival som finner sted over hele landet i slutten av september hvert år.

Spørrekonkurransen Europaeksperten arrangeres av ARENA Senter for europaforskning med støttet av UD og nettportalen europaveien.no.