Her bor to voksne og to barn på 44 kvadratmeter

Mange i Oslo bor smått, men det trenger ikke å være negativt, mener arkitekt.

Barna på rommet, med vaskemaskin

DELER ROM: Vaskemaskinen er plassert på soverommet som sønnene Kai (7) og Enn (10) deler. Her dras også sengen ut hver natt, slik at det blir plass til to.

Foto: Intisaar Ali / NRK

– Selv om man bor trangt, kan man gjøre mye ut av det, sier arkitekten Jonas Norlin.

Hjemme hos han og familien på Marienlyst i Oslo er det lite plass. Alle dørene er fjernet slik at man skal se på leiligheten som et stort rom, og ikke flere rom.

Familien har ikke stue, for der er det soverom og klesskap. Uten stue er det ingen TV eller sofa, men det betyr bare at han, kona og de to guttene på sju og ti år heller drar på kino litt oftere.

Sønnen Kai synes det er bra å bo i en liten leilighet. Når vennene er på besøk, får han høre at det er kult hjemme.

Men det er ikke alt som egner seg like godt i en liten leilighet.

– Det kan by på problemer å bo så lite, fordi jeg spiller kontrabass. Den tar mye plass, sier eldstemann Enn (10).

Arkitekten mener at nordmenn bør tenke på omgivelsene som en utvidet bolig. I stedet for å eie et hus med hage for å ha selskap, så kan man bruke offentlige parker for å ha det samme selskapet. Han foreslår å bruke biblioteket heller enn å fylle stuen med bokhyller.

På soverommet til foreldrene

Selv om Jonas Norlin snakker fint om å bo smått har familien bestemt seg for å flytte til en dobbelt så stor leilighet – Men det blir fortsatt bare to soverom i leiligheten, forsikrer han.

Foto: Intisaar Ali / NRK

Mest i byene

I Oslo bor 20 prosent av befolkningen trangt, hvis vi skal følge definisjonen til Statistisk sentralbyrå (SSB) på «trangboddhet». Det si mindre enn 25 kvadratmeter per person, eller at det er færre rom enn personer totalt i boligen.

Jonas Norlin synes at begrepet trangbodd er feil. Hjemme hos han har de elleve kvadratmeter hver. Familien bruker mye tid på kjøkkenet, og trenger ikke hvert sitt rom.

– Grensen ble satt på 25 kvadratmeter fordi det virket som en rimelig avgrensing, basert på tidligere statistikk fra levekårsundersøkelsen, sier Mathias Killengreen Revold fra SSB.

Mer populært

Bilde av administrerende direktør Leif J. Laugen i Eiendomsmegler Krogsveen AS

Leif J. Lauge, administrerende direktør i Krogsveen.

Foto: Krogsveen AS

– Fordi flere vil bo i Oslo har det blitt mer populært med små boliger, sier Leif J. Lauge, administrerende direktør for eiendomsmeglerfirmaet Krogsveen.

Han forteller at prisene har blitt så høye at single og førstegangskjøpere aksepterer å bo smått, men at barnefamilier fortsatt sikter etter større leiligheter eller hus.

Beliggenhet er viktigere en størrelsen for mange kjøpere, sier Lauge.

Ikke et valg

Grønland i Oslo er andelen trangbodde blant den høyeste i hovedstaden. Å bo trangt kan være et tegn på fattigdom, ifølge SSB.

Norlin mener at hvis man ikke ser på uttrykket trangbodd som negativt, så kan det ha en positiv effekt for dem som ikke har råd til å bo stort.

Han synes at kommunen må tenke annerledes, og bruke penger på flere offentlige tilbud.

– I Japan finnes det firmaer som leier ut «kjellerstuefunksjonen» på timebasis, da kan vennegjengen møtes der i stedet, sier arkitekten.

Mor grer håret til sønnen

Før skoledagen starter, grer moren Mirei Yoshida håret til sønnen Enn.

Foto: Intisaar Ali / NRK