NRK Meny
Normal

Her blir det sommerservering

En noe motvillig Oslo kommune har gått med på uteservering på Karl Johan i Oslo i sommer. Men det kan bli for siste gang.

Øystein Aurlien

GLAD: Øystein Aurlien, senterleder for Paleet, mener uteservering på Karl Johan gjør gaten til en oase med sydlandsk stemning.

Foto: Emilie Hellberg Saksæther / NRK

– Det synes vi er fantastisk gøy. Jeg håper det oppleves som et veldig bra tilskudd både for turister og fastboende, sier Øystein Aurlien, senterleder for Paleet.

Dette blir tredje sommeren med parasoller og småbord spredt utover gaten som ender i Slottsplassen.

– Jeg husker første året. Det tok halvannen time så var hele Karl Johan forvandlet til en italiensk piazza. En fantastisk oase med sydlandsk stemning.

Kommunen var negativ

Fullt så lovprisende er ikke Oslo kommune. Etter fjorårets sesong evaluerte Plan- og bygningsetaten opplegget, og konkluderte med at de var negativt innstilt til nok en sommer med pils og pizza på Norges største paradegate.

– Vi syntes blant annet uteserveringen var for bred og tok for stor plass. Samtidig ser vi at dette er et positivt tiltak i bymiljøet, sier enhetsleder i Plan- og bygningsetaten, Per Arne Horne til NRK.

– Så da vi fikk inn en søknad som viste at de hadde redusert litt på bredden på uteserveringen og på parasollene, og endret innhegningene, fant vi ut at de skulle få prøve ett år til.

Uteservering Karl Johan lysere

BLIR MINDRE: Årets uteservering blir en halvmeter smalere enn tidligere, og får mindre parasoller for å blidgjøre Plan- og bygningsetaten.

Foto: Filip-André Baarøy / NRK

Kan blir siste året

Etaten setter nå i gang et arbeid med et byromprosjekt, der de skal se på hvordan byrommet skal brukes.

– I den forbindelse setter vi nå i gang å lage retningslinjer for denne typen uteserveringer, og det skal være ferdig i februar 2016. Da fant vi ut at mens det arbeidet pågikk kunne vi teste det ut en gang til, sier Horne.

Det kan imidlertid bli siste året.

– Dette er et viktig byrom. Vi ser at en uteservering på Karl Johan tar rimelig stor plass, og lager en del problemer for bruken av paradegaten. Vi bruker halve gaten til servering i et område som allerede har litt komplisert trafikkavvikling, blant annet med tanke på sikkerheten til Stortinget.

Sommerens erfaringer skal være med i arbeidet med det nye byromprosjektet.

Tør ikke spå

Lederen for Paleet legger ikke skjul på at uteserveringen på Karl Johan er gledelig, også fordi det trekker flere kunder til senteret.

Han håper uteserveringen blir et fast innslag i gaten utenfor, og mener det gir mer liv i denne delen av sentrum.

– Vi ser på det som praktisk byutvikling – at folk kan trekke inn til sentrum av Oslo og få et variert og godt mattilbud.

– Tror du det blir uteservering også kommende somre?

– Jeg tør ikke spå. Men det er noen som sier at når noe har skjedd tre ganger så har det blitt en tradisjon. Vi får håpe det blir en fast greie.