NRK Meny
Normal

Her blåser Kastellet-foreldrene en lang marsj

Skolekorps hører nasjonaldagen til, men hva hvis skolen ikke har noe korps? Foreldrene på Kastellet skole lette i skuffer og skap og dermed var dagen reddet.

Foreldrekorpset spiller i Kastellet skoles 17. mai-tog.

Her marsjerer Kastellet skoles foreldrekorps mot Nordstrand kirke på nasjonaldagen.

Gode råd er dyre når 17. mai-toget står i fare for å bli taust og toneløst. På Kastellet skole i Oslo har foreldre lett i skuffer og skap for å få lyd i det lokale barnetoget.

– Vi kan jo ikke gå oppe på Nordstrandsplatået uten korps, så vi har laget vårt eget foreldrekorps, sier assisterende rektor ved Kastellet skole i Oslo, Nina Kristin Sæthre.

Hun forteller at elevene går annethvert år i det store barnetoget i Oslo sentrum, og annethvert år i skolens nærområde sammen med naboskolen Bekkelaget, som da sørger for korpsmusikken. Men i år går Bekkelaget i byen, så Kastellet måtte finne på noe.

Ga aldri opp

Assisterende rektor Nina Kristin Sæthre

Assisterende rektor, Nina Kristin Sæthre, viser frem den håndskrevne listen over besetningen: 1 fløytist, 1 fiolinist, 3 klarinettister, 1 trombonist, 1 trompetist, 3 på trommer, 1 baryton, 1 tuba, og 4 på slagverk.

Foto: Nina Didriksen / NRK

– Jeg ringte først til andre lokale korps for å høre om de kunne spille for oss, men det var ingenting å oppdrive.

– Da var gode råd dyre, men vi gir oss aldri på Kastellet, fastslår den assisterende rektoren og primus motor for årets nydannete foreldrekorps.

Via skolens hjemmeside og sosiale medier spredte ryktet seg og nå har hun bokstavelig talt trommet sammen et foreldrekorps.

– Også vår rektor Ronny Trogstad er med – han slår til på cymbaler, humrer Sæthre.

Kastellet skole foreldrekorps øver i forkant av 17. mai-toget.

Her øver foreldrene på å spille nasjonalsangen en time før de skal marsjere i skolens 17-mai-tog.

Gamle korpsmusikere

Therese Karoline Larsen

Therese Karoline Larsen måtte børste støv av klarinetten hun ikke hadde rørt på 25 år.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Therese Karoline Larsen er en av foreldrene som deltar i korpset som klarinettist. Nesten alle i korpset har på et eller annet tidspunkt i sine liv spilt i korps. Hun forteller at foreldrekorpset har kun øvd sammen en gang i forkant av nasjonaldagen.

– Jeg fikk klarinetten min til konfirmasjon og den har ligget inne i et skap siden. Men hva gjør man ikke for barna? Da går man langt utenfor komfortsonen. Vi har kun øvd sammen i 1,5 time, sier Larsen.

Bjørn-Yngve K. Eriksen

Bjørn-Yngve K. Eriksen på stortromme var ikke særlig nervøs før 17. mai-toget.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Mannen som holder takten med stortromma heter Bjørn-Yngve K. Eriksen og har spilt piano i sin ungdomstid. Han forteller om en nervøs besetning.

– De som har måtte børste støv av instrumenter som de ikke har brukt på lenge har nok strevd litt og vært stressa. Jeg tar det på sparket og håper at rytmeforståelsen skal bære meg gjennom det.