NRK Meny
Normal

Henger ut psykisk syke på nettet

Psykisk ustabile mennesker på offentlige steder filmes i skjul, og mange av videoene publiseres på internett. Problematisk, mener Mental helse, og får støtte av personvernekspert.

Skjermdump

SNIKFILMET: Utagerende mann filmes i skjul på en buss i Oslo. Videoen er så delt på sosiale medier.

Foto: Skjermdump

En mann på en buss i Oslo filmes skjult av passasjerer lenger bak i bussen. På videoen begynner mannen plutselig å hoppe, brøle og slå i bussetene.

Av lyden hører vi folk som ler og kommer med nedsettende kommentarer. Når mannen oppdager at han blir filmet, ber han dem om å slutte, likevel er videoen publisert på nettet.

Dette er bare et av mange eksempler på videoer som er filmet med mobiltelefon og senere lagt ut på internett.

Nylig ble et slikt klipp vist på TV2 og Budstikka la ut klippet på sine sider. I ettertid har flere reagert fordi de mener kvinnen fremstår som psykisk syk.

Felles for alle videoene er at de viser utagerende mennesker i ubalanse som ikke vet at de blir filmet.

Uetisk oppførsel

Landsleder i Mental helse, Dagfinn Bjørgen, mener det er opplagt at mange av de som er filmet, er personer med psykiske problemer.

Dagfinn Bjørgen

UAKSEPTABELT: Landsleder i Mental Helse, Dagfinn Bjørgen, ønsker en slutt på å filme og publisere videoer av personer som helt klart har psykiske problemer.

Foto: Mental Helse

Han er opprørt over at psykisk syke blir filmet i skjul og uten samtykke.

– Jeg blir sint og fortvilet over at noen kan være så uetiske at de faktisk sender den type ting ut på Youtube og den type media. Det er en krenkelse av folk som har store problemer og som vi skulle ha vært foruten, sier Bjørgen.

Videoene ligger lett tilgjengelig på nett og noen av dem er også oversatt til engelsk. Enkelte av videoene har også passert over 100 000 visninger.

Bjørgen mener de som legger ut videoene er fullt klar over at de tråkker over en grense.

– Ja, dette er rein utdriting og det er en svært uetisk praksis og de vet også selv. Det kommer ofte kommentarer knytta til dette, at dette ikke er helt som man skal gjøre. Likevel gjør man det.

Krenkelse av personvern

Advokat Jon Wessel-Aas

ULOVLIG: Advokat Jon Wessel-Aas mener at publiseringen kan være en krenkelse av personvernet til psykisk syke.

Foto: Amund Aune Nilsen / NRK

Prakisen er ikke bare uetisk, den er også ulovlig. Det sier advokat og ekspert på personvern og ytringsfrihet, Jon Wessel-Aas.

– Det må være en eller annen offentlig interesse i den konteksten det legges ut for at det skal være greit. Det å legge ut denne typen bilder og videoer, mer i hensikten av å latterliggjøre særlig folk som kanskje ikke er mentalt stabile, det vil veldig fort være en krenkelse av personvernet deres.

Mental helse har ved flere anledninger kontaktet personer eller nettsteder for å få fjernet slike videoer.

I noen av tilfellene blir de fjernet, mens de andre ganger dukker opp på nytt et annet sted. De ber likevel folk melde fra.

– Jeg oppfordrer alle på sosiale medier til å klage dette inn til de nettselskapene, slik at vi kan få en stopper for den her virksomheten, sier Dagfinn Bjørgen i Mental helse.