NRK Meny
Normal

– Helt krise for skikretsene

Lite snø skaper store problemer på Østlandet. Nå har skikretsene avlyst flere renn, og de største må kanskje flyttes.

Thor Gjelsvik, administrasjonssjef i Akershus Skikrets

Det går mot et dårlig ski-år for Oslo og Akershus.

Foto: Daria Zoric / NRK

– Vi har avlyst Lommedalsrennet som skulle vært til helgen, og også tre andre arrangementer hittil i år, sier Thor Gjelsvik, administrasjonssjef i Akershus Skikrets.

Han har jobbet i skikretsen med de svært væravhengige forholdende i nesten 30 år. Nå ser skisesongen 2013/2014 ut til å bli en av de kjipe sesongene.

– En ting er at det er krise fordi vi må avlyse renn, men rekruttene får heller ikke trent til de store arrangementene, og det er egentlig enda verre, sier Thor Gjelsvik.

Han sier at mye har forandret seg på tretti år, for nå kan man redde seg inn med kunstsnø.

– Vi hadde noen runder tidlig på 90-tallet og på 2000-tallet, da flyttet vi kretsmesterskapene våre både til Valdres og til Sjusjøen.

Og slik ser det ut til å gå i år også.

Må kanskje flytte

– Neste uke skal vi ha møte med langrennskomitéen om alternative steder for de viktigste rennene fremover, og også om det er plass til å arrangere rennene våre andre steder.

Men tiden renner ut, for det er bare noen måneder igjen av sesongen.

– En ting er at det ikke er snø, men når det ikke er kuldegrader blir det umulig. Vanligvis pleier det å komme en skikkelig kuldeperiode før jul, men den var dårlig i år, forteller Gjelsvik.

Han er også administrasjonssjef for Østfold skikrets, og kan fortelle at det er det samme problemet på hele Østlandet.

Januarværet blir likt

I løpet at januar skal Akershus Skikrets ha cirka 30 arrangementer, og i løpet av resten av sesongen er det snakk om over 100 ski- og hopprenn.

– Det er litt krise for oss, og det er veldig trist for alle som har gledet seg veldig til å være med, og ikke minst se på dem, sier Thor Gjelsvik.

Nå håper skientusiasten på minusgrader, men lite tyder på at det blir det.

Men om skiføre-vær er i sikte, er usikkert. Allerede før nyttår ble det meldt en trist januar.

Kan bli snø og kuldegrader

Statsmeteorolog Per Egil Haga sier at han ikke ser noen endringer i været med det første.

– Vi har bare prognoser ti dager frem i tid, men det ser ut til at starten på januar blir slik slutten på desember har vært. Det blir den samme milde fuktige luften, og en del lavtrykk, sier Per Egil Haga, statsmeteorolog. Det fins likevel et lite håp for neste helg.

– Det kan se ut som om det kan bli en endring i værtypen i slutten av neste uke, det kan bli tørrere og kanskje også kaldere, sier meteorologen.

Ikke bedre i Oslo

Oslo Skikrets har de samme problemene med snømangel som Akershus og Østfold.

– Vi skulle egentlig hatt de første rennene våre nå på lørdag, men Lauritz Bergendahl minneløp er avlyst, og Sørkedalsrennet er flyttet til 23. februar. Viljarrennet i Ingierkollen er også avlyst, sier Toril Vik, administrasjonssjef i Oslo Skikrets.

Sørkedalsrennet er flyttet til 23 februar og Lauritz Bergendahls minneløp er avlyst.

Alle skianlegg i Oslo, med unntak av Wyllerløypa og Tryvann, er stengt.

– Vi har vært veldig heldige med fine vintre de siste seks årene, men det er klart, noen ganger går det ikke helt vår vei med snøen. Nå håper vi på kuldegrader slik at vi kan få produsert snø i anleggene våre, og at det også kommer litt villsnø.