Helsedirektoratet: Sunt at barn skader seg

Over 5.700 barn kom i fjor til Oslo legevakt etter å ha skadet seg i barnehagen eller på skolen. Det høye skadetallet er overraskende, men likevel et sunnhetstegn, mener helsemyndighetene.

Gabrielle Bugge Abanto

ROSA GIPS: Gabrielle Bugge Abanto (9) brakk håndleddet da hun spilte kanonball. På legevakten fikk hun velge farge på gipsen.

Foto: Lotten Christiansen / NRK

– Har du vondt i armen nå?

– Nei.

Gabrielle Bugge Abanto på ni år viser stolt fram en rosa gips på armen der klassevenninnene har skrevet navnene sine. Hun er tilbake på legevakten for kontroll av et brudd i høyre håndledd. Et brudd hun fikk da hun spilte kanonball og falt på armen sin.

Skaden er helt typisk for barn i barnehage og skole, viser en kartlegging som Oslo legevakt og Helsedirektoratet gjorde i fjor.

– Det var faktisk 90 skoleelever som falt da de spilte kanonball, forteller seksjonsoverlege Knut Melhuus på Oslo legevakt.

Knall og fall

I løpet av 2015 var 5.725 barn innom legevakten for behandling etter å ha skadet seg på skolen eller i barnehagen. De fleste hadde mindre skader som sår, kutt eller brudd. Bare 116 av skadetilfellene ble betegnet som alvorlige, viser rapporten. I tillegg ble 47 barn sendt rett til akuttmottaket på Ullevål sykehus.

Jakob Linhave

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Jakob Linhave.

Foto: Lotten Christiansen / NRK

– Det er mye ulykker knyttet til fysisk aktivitet ved lek, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, Jakob Linhave.

Han mener kartleggingen er viktig for å få vite mer om hvordan skader blant barn og unge kan forebygges.

– Vi er overrasket over at det er så mange ulykker. Det var et høyere tall enn vi hadde regnet med. Men det er veldig positivt at det er få alvorlige ulykker. Hovedinntrykket er at vi har sunne og glade barn i Oslo, som er i fysisk aktivitet og skader seg.

Skjer på skolen eller i barnehagen

Rapporten viser at flesteparten av ulykkene har skjedd mens barna var på skole eller i barnehage, ofte ute og i lek. Professor Gunnar Breivik fra Idrettshøgskolen sier skadene er et godt tegn.

– Hvis det ikke var skader i det hele tatt betyr det at barn og unge sitter helt stille innendørs og ser på TV eller spiller dataspill. Eller så gjør de aktiviteter hvor de har så mye sikkerhetsutstyr at de unngår alle mulige skader. Lek som er utforskende og utfordrende fører noen ganger til skader. Og skader er et sunnhetstegn.

Ifølge undersøkelsen, synker tallet på skader kraftig i ferieukene. Men det er ikke fordi foreldre er flinkere til å passe på barna sine i ferietiden.

– Nei, det illustrerer noe vi egentlig vet veldig godt. Barn sitter utrolig mye stille når de ikke er på skolen. Vi har en generasjon som gjerne kunne vært mer aktive. Derfor må vi oppfordre til mer lek, selv om det blir litt knall og fall, sier Linhave i Helsedirektoratet.

Legevakten

Seksjonsoverlege Knut Melhuus ser på armen til Gabrielle Bugge Abanto. Niåringen har med seg bestefar Jon Bugge på legevakten.

Foto: Lotten Christiansen / NRK