Normal

– Vi ønsker en havnepromenade for alle

En nesten ti kilometer lang havnepromenade skal gå gjennom hele fjordbyen i Oslo.

– Vi ønsker å lage en havnepromenade for alle; gamle, unge, lekne og late, sier Anne Kristin Hjukse, kommunikasjonsdirektør i Oslo Havn KF.

Det siste året har tre arkitektfirmaer jobbet med ideer til den nye havnepromenaden i hovedstaden. I perioden 30. januar til 17. februar stilles ideene ut på Tjuvholmen.

– Dette er en fantastisk måte å gjøre havna mer tilgjenglig for publikum. Vi har fått mange gode forslag vi kan jobbe videre med, sier Hjukse.

SE VIDEO AV UTSTILLINGEN HER:

STK fra åpningen av utstillingen fra Havnepromenaden. NB! Frontbidlet er tatt fra forslaget til arkitektene White og Rodeo og viser Akershusstranda.

Utstillingen fra havnepromenaden. Foto: Andreas Sundby

En del av Fjordby

Den lange promenaden skal gå fra Frognerkilen i vest til utløpet til Alna i Bjørvika i øst.

– Havnepromenaden er et viktig element i Fjordby. Det lange åpne arealet skal invitere folket til de beste tomtene helt ytterst ved sjøen, sier byråd for byutvikling Bård Folke Fredriksen.

Fjordbyplanen ble vedtatt i Oslo bystyre februar 2008, og det er lagt føringer for promenadegaten.

Den skal blant annet ha en gjennomgående struktur, følge sjøen og by på varierte møter med vannet. I tillegg skal den være offentlig tilgjenglig for alle og ha den nødvendige bredden for trafikken.

Behandles i bystyret

En plan for havnepromenaden skal behandles i bystyret i løpet av året. Promenaden skal kobles opp mot Middelalderparken, Bygdøy og andre turveier innover mot byen.

Nå håper byråden at mange kommer for å se på utstillingen.

– Vi ønsker at det skal bli en debatt om dette. Hva skal havnepromenaden være, og hva forventer folk å finne der? spør Folke Fredriksen, som ønsker publikums innspill via facebook velkommen.

Havnepromenaden er et samarbeid mellom Plan- og bygningsetaten, Oslo Havn KF, Bymiljøetaten og Eiendoms- og byfornyelsesetaten.