Hopp til innhold

Har ikke oversikt over hjertestartere i idrettsanlegg

Hverken Oslo eller Akershus idrettskrets vet hvilke idrettshaller som har hjertestartere eller om hjertestarterne er tilgjengelige for idrettslagene.

Lihallen i Nittedal

LETTE ETTER HJERTESTARTER: 31. oktober kollapset eliteseriespiller Tobias Wendelstig under en kamp mellom Gjelleråsen og Greåker i Lihallen i Nittedal. Hjertestarteren var innelåst, skriver VG.

Foto: Jane Rassmusen / NRK

Anleggskonsulent Oddleif Dahlen i Akershus idrettskrets

Anleggskonsulent Oddleif Dahlen i Akershus idrettskrets.

Foto: Lise Merete Olaussen / NRK

– Jeg er sikker på at mange haller ikke har hjertestartere eller har låst dem inn, sier anleggskonsulent Oddleif Dahlen i Akershus idrettskrets.

31. oktober kollapset eliteseriespiller Tobias Wendelstig (34) under en innebandykamp. Åtte dager senere døde han på Rikshospitalet. Ifølge VG fantes det hjertestarter i idrettshallen, men den var innlåst.

Flere visste at det hadde vært slikt utstyr på området, men de som var til stede klarte ikke å finne hjertestarteren.

Redd for at dyrt utstyr ødelegges

Alle idrettslag i Akershus blir oppfordret til å få oversikt over hvor de finner førstehjelpsutstyr, hjertestartere og bårer. Idrettskretsen mener også de som eier haller og sportsanlegg må gjøre utstyret tilgjengelig.

– Man har ikke villet ha hjertestartere ute i hallene fordi de kan misbrukes, men jeg ser at den holdningen er i ferd med å endres nå. Det er synd at det må slike tragiske hendelser til for å vekke folk, sier Dahlen.

Oslo idrettskrets har forståelse for at hjertestartere er innelåst for å hindre at dyrt utstyr blir ødelagt.

– Eier og idrettslag må avtale om idrettslagene skal ha nøkkel, eller om de selv skal ha med det utstyret de trenger, sier generalsekretær i Oslo idrettskrets Magne Brekke.

– Poenget er borte med innelåst hjertestarter

Frode Jahren

Generalsekretær i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) Frode Jahren.

Foto: Reidar Gregersen / NRK

Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) forstår frykten for hærverk, men sier at poenget med å ha en hjertestarter er borte om man ikke får tak i den når det står om liv.

De foreslår andre tiltak.

– Man kan ha skap med glass som man knuser, eller som har låser som er enkle å bryte opp. Man kan også ha plakater som viser vei til hjertestarteren, sier generalsekretær Frode Jahren.

I fjor ba helseminister Bent Høie (H) Helsedirektoratet om å starte arbeidet med å lage et nasjonalt hjertestarterregister, som skulle stå klart i år. Det er ennå ikke på plass.

– Et hjertestarterregister er et helt nødvendig virkemiddel. Det må også kobles til AMK-sentralene slik at når folk ringer 113 kan de umiddelbart se om det er en hjertestarter i nærheten, sier Jahren.

Et lite miljø

Sportslig leder i Gjelleråsen innebandy Thor Dag Falkeid

Sportslig leder i Gjelleråsen innebandy, Thor Dag Falkeid.

Foto: Lise Merete Olaussen / NRK

Gjelleråsen innebandy forteller at de har gode rutiner og satte i gang med lunge- og hjerteredning med en gang etter at Wendelstig falt om. Og det er uvisst om hjertestarteren kunne ha gjort noen forskjell.

Sportslig leder, Thor Dag Falkeid, forteller at 34-åringen er dypt savnet i miljøet.

– Innebandy er en liten sport i Norge og det er nesten slik at alle kjenner alle, sier han.

– Man er ikke forberedt på slike ting. Det er hardt.

Blomster til minne om innebandyspiller Tobias Wendelstig

Utenfor Lihallen i Nittedal har folk tent lys og lagt ned blomster til minne om innebandyspilleren Tobias Wendelstig.

Foto: Lise Merete Olaussen / NRK