Har du slike vinterleker i kjelleren?

Vil du at dine gamle skileker skal havne på museum? Da har du muligheten nå.

Karin Berg, direktør ved Skimuseet

Har du slike miniatyrleker på lur? Ta kontakt med Skimuseet eller Skiforeningen.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Skimuseet laget for noen år siden en utstilling som het «Vinterglede». Et av temaene var barn på ski. Men en ting manglet: Vinterlekene.

Nå vil Skimuseet stille ut små miniatyrhoppere, bobkjørere, flaskehoppere, brettspill med skitematikk og andre små vinterleker. Da trenger de hjelp.

– Let i loft og kjeller!

Karin Berg er direktør ved Skimuseet. Hun ble overrasket over hvor lite skileker det fantes på museene.

– Jeg tok kontakt med Folkemuseet, Bymuseet og Maihaugen. De hadde nesten ingenting og da tenkte jeg: Vi må utfordre folk til å gå i loft og kjeller! Kanskje har folk noen leker som Skimuseet i Holmenkollen kan låne eller i beste fall få.

  • Har du bilder av dine gamle skileker? Send oss bilde på oa@nrk.no

Saken fortsetter under bildet

Skimuseet vil ha skileker

Boben i bly til høyre er Karin Berg sin. Den var opprinnelig en firemannsbob. - Den er så slitt at nå er det bare to hoder igjen, sier Berg.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Etter at Skimuseet etterlyste gamle skileker i Aftenposten i går, har reponsen vært enorm.

– Det haglet inn med tekstmeldinger! Det var en bølge som varmet, sier Berg.

Vil også ha historier

Museet setter en grense rundt 1960-årene, men alle utgaver før det er interessant.

– Det er miniatyrene vi er opptatt av, det er de barn lekte med. Det som er viktig er at vi også må få historiene rundt aktivitetene, sier Berg, som håper at de som er barn i dag kommer seg ut i snøhaugene for å leke.

Fra før har museet fått låne en miniatyr av Holmenkollbakken fra 1952 av Kongsberg skimuseum. Den har storhopperen Birger Ruud reist rundt med for å fortelle barn om betydningen av det å ha det gøy på ski.

Skimuseets direktør håper å få på plass en utstilling så snart som mulig. Har du slike miniatyrleker på lur? Ta kontakt med Skimuseet eller Skiforeningen, som driver Skimuseet, på e-post: post@skiforeningen.no

Skimann

Kristin S. Hundstad har sendt et bilde av denne skihopperen som er i tredje generasjons bruk. Hennes far fikk den da han var liten, hun har selv lekt med den og nå har den gått i arv til helles datter. - Ifølge min far var det ekstremt viktig å bruke parafinvoks på dem før du satte dem utfor. Jeg kan ikke huske om jeg noensinne brukte det, men den suser godt av gårde uten også, spesielt i en renne som har vært der lenge nok til at det har blitt litt is i den, forteller Kristin.

Foto: Kristin S. Hundstad
Vinterleker i plast

Plastleker laget hos Plasto AS, Innfjorden/Åndalsnes, circa 1960. Har du bilder av dine skileker? Send dem til oss på oa@nrk.no

Foto: Knut Johan Stenerud / Plasto AS