Hopp til innhold

Har anmeldt tre voldsepisoder mot psykisk utviklingshemmet datter

Politiet har startet etterforskning etter at moren til en psykisk utviklingshemmet kvinne har anmeldt to ansatte ved en omsorgsbolig i Bærum for tre tilfeller av vold mot datteren. Fylkesmannen mener kommunen har brutt kravet til forsvarlighet.

Sissel Finstad

SJOKKERT: Sissel Finstad føler at kommunen ikke har tatt saken på alvor.

Foto: Privat

– Jeg ble veldig lei meg og følte meg mislykket som mor fordi jeg ikke hadde klart å beskytte datteren min, sier Sissel Finstad.

Finstads 26 år gamle datter er psykisk utviklingshemmet og bor i en omsorgsbolig i Bærum. Ifølge en tilsynsrapport fra Fylkesmannen ble datteren utsatt for vold i 2012 da en ansatt sparket henne.

I november 2014 skal datteren ha blitt dyttet, holdt og truet av den samme ansatte igjen, skriver Budstikka. Ifølge tilsynsrapporten var en annen ansatt ved omsorgsboligene vitne til denne episoden.

Finstad ble først klar over hendelsene gjennom en samtale med datteren i juni 2015. Hun anmeldte da sakene. Noe kommunen ikke hadde gjort.

Innrømmer alvorlige feil

Bovild Tjønn

BEKLAGER: Kommunaldirektør Bovild Tjønn innrømmer at kommunen har gjort store feil.

Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

Fylkesmannen skriver i sin tilsynsrapport at mangelen på varsling til de pårørende tyder på «en grunnleggende svikt i kommunens systemer».

Kommunaldirektør for velferd i Bærum, Bovild Tjønn, erkjenner at familien til offeret skulle blitt informert med en gang.

– Det er en alvorlig feil, så lang tid skal det ikke ta.

På tross av anmeldelsen jobbet mannen seks vakter sommeren 2015.

– Det var sjokkerende å få vite at han fortsatt var i arbeid og ikke sagt opp, sier Finstad.

Fylkesmannen skriver i sin rapport at kommunens håndtering av saken er et brudd på kravet til forsvarlighet.

På sensommeren 2015 ble pleieren til slutt bedt av kommunen om å si opp, noe han gjorde.

Undersøker ny episode

I år skal Finstads datter ha blitt utsatt for vold igjen, denne gangen av en annen ansatt. Ifølge kommunen ble de varslet om hendelsen av to vitner, men vedkommende ble ikke sagt opp. Han ble omplassert til en annen avdeling.

– Det er veldig skremmende at en pleier som har vært voldelig bare blir omplassert. Det virker som kommunen ikke ser alvoret i saken, sier Finstad.

– Jeg forstår at man kan undre seg over den vurderingen, men sammen med kommuneadvokaten har vi kommet fram til at det ikke er grunnlag for oppsigelse, sier Bovild Tjønn

Hun forsikrer om at vedkommende ville blitt sagt opp hvis kommunen fryktet nye voldsepisoder.

Avventer politiets undersøkelse

Lederen for omsorgsboligen sier til NRK at de har gode rutiner for ansettelse og legger til at alle ansatte må ha en vandelsattest fra politiet.

– Vi vil nå gjøre alt vi kan for å betrygge de andre pårørende. De skal føle seg sikre på at barna deres blir godt ivaretatt, forteller han.

Ifølge Budstikka etterforsker politiet nå sakene.

– Avhenig av politiets konklusjon om den nyeste episoden, kan det hende vi må gå gjennom saken på nytt, forteller Tjønn.