NRK Meny
Normal

Håper på en rolig lørdagsnatt

Mens fotballsupportere og andre gjør seg klar til en kveld på byen, håper politiet helgen vil fortsette som den startet.

Vektere på Eventyrbroa

Vektere på Eventyrbrua. Natt til lørdag var det ikke langt mellom de gule refleksvestene i dette området langs Akerselva.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

Leder i Natteravnene i Oslo Lars Norbom

Leder i Natteravnene i Oslo Lars Norbom.

Foto: Ida Brabrand / NRK

Med dobbelt så mange politifolk på jobb, fem ganger så mange natteravner og flere frivillige vektere ute i gatene har politiet lørdag kveld ikke tatt imot en eneste anmeldelse om voldtekt eller vold i Oslo sentrum fra sist natt.

– Vi vil ha like mange politifolk på plass i natt også, så vi håper vi får en like rolig natt som til lørdag, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt Ola Krokan til NRK.

– Det er cupfinale og mange supportere er i byen, men vi håper det vil bli en rolig og trivelig natt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Politiet

Politiet har doblet bemanningen i Oslo til cupfinalehelgen.

Foto: Mats Sparby / NRK

Gule vester over alt

Langs Karl Johan sto en politipatrulje parkert på nesten hvert gatehjørne, og i sentrum var det ikke langt mellom gruppene av natteravner og vektere i gule refleksvester.

Natt til lørdag var de gule refleksvestene til natteravnene og vekterne å se på nesten hvert gatehjørne i Oslo sentrum.

100-flere natteravner

Over 120 natteravner var ute og gikk i Oslo-gatene denne natten. De har merket en stor pågang av frivillige etter alle voldtektene i Oslo denne høsten, og kunne stille med fem ganger så mange natteravner enn tidligere helger.

– Vi pleier å være mellom 15 og 20 stykker, så i dag er vi 100 flere enn til vanlig. Det er helt enormt, sier daglig leder i Natteravnene, Lars Norbom.

Også sikkerhetsbransjen stilte med 16 frivillige vektere, som ble utplassert i utsatte parker i hovedstaden.

– Jeg har vært ute på byen i kveld, og synes det er så hyggelig at jeg har truffet fem natteravner som følger meg til bussen, sa en kvinne NRKs reporter snakket med da hun var på vei hjem fra sentrum like etter klokken tre.

– Det føles veldig bra at noen endelig tar litt initiativ. Det trengs, sa en annen kvinne.

– Nå ser politikerne hvor skoen trykker

Jan Bøhler

Leder for Ap Oslo, Jan Bøhler, orienterte sin gruppe med Natteravner.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy

Også politikere fra Oslo var ute og gikk natteravn natt til lørdag. Også natt til søndag vil de være ute for å hjelpe til med å gjøre hovedstaden tryggere.

– Det geniale med det er at det er disse politikerne som sitter på Rådhuset og gjør seg betraktninger om hva slags tiltak som skal gjøre Oslo sentrum tryggere, sier Norbom i Natteravnene.

Etter alle voldtektene har Oslo-politikerne forpliktet seg til å stille med ti menn og kvinner hver helg frem til jul.

– Nå er de selv med og ser hvor skoen trykker.

Han mener tiltak som først og fremst må på plass er mer lys i mørke sentrumsområder og styrking av det frivillige arbeidet.