Håper å finne flybesetningen i live

Hvis mannskapet på det savnede Hercules-flyet måtte nødlande, er det store sjanser for at de fortsatt er i live, mener stasjonssjef.

Diederik Willem Kolff

Stasjonssjef på Gardermoen militære flystasjon Diederik Willem Kolff mener det erfarne mannskapet har alt de trenger for å overleve etter en eventuell nødlanding.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

Flyet som er stasjonert på Gardermoen, var på vei fra Evenes til Kiruna torsdag ettermiddag da det forsvant. Offiserene Ståle Garberg, Truls Ørpen, Bjørn Yngvar Haug, Siw Robertsen og Steinar Utne var ombord, og de har nå status som savnet.

– Vi er som en liten familie, og dette er veldig tungt, sier stasjonssjef på Gardermoen militære flystasjon Diederik Willem Kolff til NRK.

– Har godt utstyr

De fem savnede er et erfarent mannskap. De har lang tjeneste og mange flytimer med Hercules bak seg. Kolff håper fortsatt at letemannskap vil finne flybesetningen i live.

– De er veltrente og godt utstyrt. De har blant annet telt, sovepose, vann og alt annet ombord som de trenger for å overleve i dårlig vær.

– Dette er et meget erfarent mannskap. Hvis det er snakk om en eventuell nødlanding, kan disse fem menneskene overleve i lang tid, sier Kolff til NRK.

Vanskelige værforhold

Søket etter de fem savnede har vært utfordrende på grunn av dårlige værforhold.

De to svenske og det norske redningshelikopteret som er rekvirert for å søke etter det savnede Hercules-flyet har flere ganger i løpet av fredag formiddag blitt satt på bakken på grunn av værforholdene.

Like etter klokken 12 fredag var det norske redningshelikopteret på nytt på vei inn til fjellområdet i Kebnekaise som ennå ikke er gjennomsøkt.

Men sterke snøbyger, sterk vind og vanskelige turbulensforhold gjør det umulig å gå så lavt og langt inn som ønsket.

Pårørende samlet på Gardermoen

Ansatte og pårørende er fredag formiddag samlet på Gardermoen flystasjon i påvente av nyheter om det norske flyet som er savnet.

– En håndfull mennesker har sovet her i natt, og vi antar at det vil komme flere etterhvert. To pårørende har valgt å holde seg hjemme. Vi har sendt noen hjem til dem, sier Kolff.

Forsvaret har jevnlig oppdateringsmøter med pårørende og kolleger på flystasjonen.

Se video: Har lett etter sine venner og kolleger i 24 timer

Video Fartøyssjef Kjetil Vik 330