Hopp til innhold

Han krever å få gi blod

Norge mangler blod og blodbankene etterlyser jevnlig flere givere. Likevel er det én gruppe som nektes å gi blod – selv om det tillates i mange andre land.

Jørgen Nyberget

Jørgen Nyberget skulle gjerne vært blodgiver, men får ikke lov. Nå mener han det er på tide at Helsedirektoratet endrer reglene, slik de har gjort i en del andre land.

Foto: Trine Bråthen / NRK

Som blodgiver skal du krysse av for ja eller nei i et langt skjema med spørsmål om hvor du har reist, om du har hatt sykdommer, har du brukt narkotika og hva slags seksuelle forbindelser har du hatt.

Hvis du er mann og har hatt sex med andre menn, er du helt utelukket som blodgiver. Og det for resten av livet.

Dette reagerer Oslokomiteen for LHBT-rettigheter på, og har satt i gang en kampanje for å få endret regelverket. Leder Jørgen Nyberget mener livstidsforbudet er for strengt og ikke lenger nødvendig.

– Det ble innført på 80-tallet da det var stor frykt for hiv og liten kunnskap om det. Både på grunn av smittestatistikken og dagens grundige testing av blod er situasjonen en annen nå.

– Ikke mulig

Hos Blodbanken på Ullevål sykehus står de store, grønne, tilbakelente stolene på rekke og rad. Halvliter på halvliter fylles i poser – men ikke mange nok liter. Særlig i påsken er behovet stort, og 3.000 blodgivere mangler.

Likevel sier seksjonsleder og overlege Lise Sofie Nissen-Meyer bestemt nei takk til blod fra menn som har hatt seksuell kontakt med andre menn.

Lise Sofie Nissen-Meyer

Lise Sofie Nissen-Meyer sier hepatitt og hiv er infeksjoner som kan smitte ved seksuell omgang. Det kan ta lang tid å oppdage denne smitten i blodet, og derfor er reglene så strenge.

Foto: Trine Bråthen / NRK

– Med de reglene vi har i dag, er det ingen mulig til å bli blodgiver for denne gruppen.

Det er Helsedirektoratet som lager reglene. Der har de ingen umiddelbare planer om å endre regelverket.

– Norge henger etter

Sverige droppet forbudet mot homofile blodgivere allerede i 2010. Der er kravet at mannen ikke skal ha hatt sex med menn det siste året. Et greit kompromiss, mener Jørgen Nyberget. Han viser til at også andre land har firt på forbudsreglene.

– 21 andre land, som Storbritannia og Canada har endret reglene. Selv et land som Russland ligger foran oss. Det er merkelig og trist at Norge henger etter akkurat her, sier han.

Også Nissen-Meyer er fullstendig klar over at andre land har andre regler.

– Jeg var på juleferie i USA og fikk meg en overraskelse. Plutselig var det på nyhetene at de føderale helsemyndighetene ville åpne for homofile blodgivere.

Helsedirektoratet sier de er kjent med at andre land har endret sine regler og følger med på hva som skjer.