Hagen vil kjempe for førsteplassen

Carl I. Hagen vil kjempe om topplassen på Oslo Fremskrittspartis kommunevalgliste. Hagen er vraket fra førsteplassen til fordel for Oslo Frps leder Camilla Wilhelmsen, men går for kampvotering på nominasjonsmøtet i desember.

Carl I. Hagen

IKKE FORNØYD: Carl I. Hagen synes ikke noe om at han ikke står på toppen av nominasjonslista til Frp i Oslo før kommunevalget i 2015. Men han gir seg ikke uten kamp. Arkivfoto.

Foto: Johannessen, Sara / Scanpix

– Jeg har meddelt en stor forsamling i Oslo Fremskrittsparti at på nominasjonsmøtet, uansett hva som skjer før det, vil jeg være kandidat på den samme plassen jeg hadde sist, nemlig nummer én, sier Carl I. Hagen.

I førsteutkastet til kommunevalgliste i hovedstaden var Fremskrittspartiets formann gjennom 28 år foreslått helt nede på femteplass.

I andreutkastet som for tiden er på høring hos bydelslagene, har Carl I. Hagen rykket opp til tredje, bak ordførerkandidat Camilla Wilhelmsen og leder for Østensjø Frp og tidligere byrådssekretær Tommy Skjervold.

Vil ikke tolke

Men en tredjeplass er heller ikke godt nok for partiveteranen, som ikke vil begi seg ut på noen tolkning av hvorfor han er skjøvet ned fra toppen.

– Jeg vil ikke tolke, jeg bare konstaterer det. Jeg går ut fra at komiteen har kommet fram til at andre er bedre kvalifisert til å stå øverst på lista. Det har nominasjonskomiteen full rett til selvsagt, sier Hagen.

Er dette mistillit mot deg?

– Jeg vil ikke bruke det uttrykket. Jeg stod som nummer én sist, og nå har man funnet ut at andre er bedre kvalifisert. Så får vi se gjennom en fair konkurranse på nominasjonsmøtet, og da respekterer jeg nominasjonsmøtets avgjørelse.

Ingen stor suksess sist

Camilla Wilhelmsen

PÅ TOPP: Camilla Wilhelmsen som er leder i Oslo Frp står på toppen av lista.

Foto: Fremskrittspartiet

Ved forrige kommunevalg var Carl I. Hagen listetopp og erklært ordførerkandidat. Det var ingen stor suksess. Nå mener ringreven Hagen at partiet er best tjent med å ikke ha noen ordførerkandidat.

– Mitt syn er at Fremskrittspartiet ikke bør stille med ordførerkandidat i Oslo. Vi bør slutte opp om Fabian Stang, ikke av hensyn til Fabian men av hensyn til Fremskrittspartiet. Mange velgere ligger mellom Høyre og oss. Vi er et lite parti og må kjenne vår besøkelsestid.

Men dersom de likevel bestemmer seg for å ha ordførerkandidat, er du da villig til å stille?

– Jeg er fremdeles kandidat til førsteplassen, og er det ordførerkandidat er jeg kandidat til det. Men jeg tror det er klokt av Fremskrittspartiet å slutte opp om Fabian Stangs kandidatur. Han gjør en utmerket jobb som ordfører og vi bør konsentrere oss om det politiske, sier Hagen

Vraket etter år i Frp-toppen

Carl I. Hagen er ikke den eneste Frp-veteranen som er misfornøyd. Tidligere stortingsrepresentant, samferdselsbyråd, mangeårig leder for Oslo Frp og ordfører i Oslo tidlig på 90-tallet, Peter N. Myhre, er ikke funnet verdig en plass på lista i det hele tatt.

– Jeg syns kanskje det var litt rart. Jeg har nokså lang erfaring og både Hagen og jeg har stått på førsteplass en rekke ganger og fått ganske gode resultater, så jeg var litt forundret over det, sier Myhre.

– Trenger erfarent lag

Peter N. Myhre (Frp) og Heidi Sørensen (SV)

VRAKET: Erfarne Peter N. Myhre er ikke å finne i listas andreutkast. Han er usikker på om han vil kjempe for å komme med.

Foto: Frp/Bjørn H. Stuedal

Myhre har ennå ikke bestemt seg for om han vil kjempe for en plass på lista.

– Det må jeg se litt på. Det kunne vært veldig moro med en runde til. Det er mange viktige beslutninger som skal tas de neste fire-fem årene. Jeg tror det kan være klokt at Frp har et erfarent lag når vi skal gå i gang med alt det.

Har du noen teori om hvorfor du er vraket?

– Nei, det har jeg ingen formening om.

Leder for nominasjonskomiteen, Christian Tybring-Gjedde, vil ikke kommentere det foreløpige listeforslaget. Han viser til at det pågår en intern prosess i partiet og at det endelige listeforslaget offentliggjøres 6. november.