Foreslår på nytt audition for gatemusikantene

Carl I. Hagen (Frp) vil at gatemusikanter skal gjennomgå en test og godkjennes før de kan få lov til å spille i Oslo.

musikere tiggere fra Romania

VIL HA AUDITION: Carl I. Hagen vil ha audition og registrering av gatemusikanter i stedet for forbudet som trer i kraft onsdag. Det midlertidige forbudet forbyr gatemusikantene fra å spille i deler av sentrum mellom 08 og 17 til 1. august.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Carl I. Hagen

MÅ GODKJENNES: Carl I. Hagen (Frp) mener løsningen på sentrums gatemusikant-problem er audition og godkjenning før de får spille på gata.

Foto: Johannessen, Sara / Scanpix

Fra og med onsdag har politiet lagt ned forbud for gatemusikanter som vil spille i deler av sentrum på dagtid.

Forbudet er et prøveprosjekt som skal vare til 1. august, og gjelder fra klokka 08.00 til klokken 17.00 på Jernbanetorget, og nedre del av Karl Johans gate opp til Dronningens gate.

Nå vil Carl I. Hagen (Frp) at man igjen skal vurdere en ordning hvor gatemusikkantene skal ha godkjenning før de slippes ut i sentrum.

– Vi må få noen ordnede former hvor de kan bli registret, få et identitetskort, og ikke minst vise at de kan spille flere låter på et akseptert nivå, sier Hagen til NRK.

Løsningen vil da bli audition for gatemusikantene for å sikre kvaliteten.

– Blir for mye administrasjon

Gunnar Larssen

DELVIS POSITIV: Direktør i Oslo handelsstands forening, Gunnar Larssen sier at de ikke ser negativt på gatemusikanter i Oslo, men at det er de som aldri flytter på seg som er problemet.

Foto: OHF

Bakgrunnen for forbudet som trer i kraft i dag er klager fra flere som har lokaler og kontorer i sentrum. De har beskrevet noen tilfeller av gatemusikantene som tortur, og har truet med sykemeldinger.

– Gatemusikanter kan være veldig bra de, men det må ikke være slik at de skal plage folk, mener Hagen.

Men audition for gatemusikantene får ikke støtte fra handelsstanden.

– Jeg tror ikke det vil løse mye, for da blir jo det neste en rekke spørsmål om hvor de kan spille, og hvor lenge, og på hvilken måte. Det blir mye administrasjon, sier direktør i Oslo handelsstands forening, Gunnar Larssen.

Han er positiv til forbudet som er lagt ned av politiet rundt Jernbanetorget, men presiserer at handelsstanden ikke har noe imot gatemusikanter generelt.

– Det er de som blir stående på ett sted hele dagen som er problemet, forteller Larssen til NRK.

Politikerne uenige

Ivar Johansen

BURDE SNAKKE SAMMEN: Ivar Johansen (SV) mener at politi og politikere må snakke med, og ikke om gatemusikantene.

Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen

I Oslo rådhus er det delte meninger om prøveprosjektet fra politiet som skal vare frem til 1. august.

– For noen kan gatemusikantene være et problem, særlig når de bare kan to eller tre sanger, men jeg syns vi kan løse dette ved å snakke med, og ikke om gatemusikantene, sier SV's bystyrerepresentant Ivar Johansen.

Han mener politiet og kommune i større grad burde veilede og legge til rette, i stedet for å dele ut bøter og forbud. Han får støtte fra venstres Espen Ophaug.

– Jeg syns det skal mye til før vi kan bortvise folk fordi de spiller musikk. Her balanserer politiet på en tynn linje, mener Ophaug.

Men Høyres Øystein Sundelin støtter forbudet fra politiet.

– Gatemusikanter skal ikke kunne benytte sin frihet for å ødelegge for andres frihet. Dette er et smart prøveprosjekt, og nå får vi se hvor de forflytter seg, sier Sundelin til NRK.

Fungerende stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Karsten Fossum, sier forbudet innføres fordi de har fått så mange klager fra folk som jobber i området.

FÅTT MANGE KLAGER: Fungerende stasjonssjef ved Grønland politistasjon, Karsten Fossum, sier forbudet innføres fordi de har fått så mange klager fra folk som jobber i området.