Hackertiltalte nektet straffskyld

OSLO TINGRETT (NRK): Ingen av de fem unge mennene, som står tiltalt for å ha hacket Arbeiderpartiets nettsider, erkjente straffskyld da rettssaken mot dem startet tirsdag.

Aktor Erik Mostue og forsvarer Thomas Berge

Tre år har gått siden Arbeiderpartiet ble utsatt for et dataangrep på nettsidene sine. I dag startet rettssaken mot de tiltalte. Her er aktor Erik Mostue i prat med forsvarer Thomas Berge.

Foto: Andreas Sundby/NRK

På tiltalebenken sitter fem unge menn fra Jessheim, Elverum, Drammen og Råde i Østfold. De yngste var bare 16 år da dataangrepene skjedde.

Det var dagen etter at datalagringsdirektivet ble vedtatt av Stortinget at hackere slo til mot Aps nettsider. I april 2011 knelte partiets nettsider, og angrepet ble raskt satt i sammenheng med hackergruppa Anonymous.

I tillegg er de fem, sammen med en sjette ung mann fra Gudbrandsdalen, tiltalt for krenkende adferd, ved å ha truet og lagt ut nakenbilder av en ungdomspolitiker på nett.

Den tiltalte mannen fra Jessheim er i dag i begynnelsen av 20-årene. Han nekter for å ha gjort noe ulovlig.

– Det er ingen hemmelighet at flere av de involverte i saken kjenner hverandre, men han har vært veldig klar og tydelig på, og det er også dokumentert for retten i dag gjennom skriftlige logger, at han tar avstand fra alle ulovligheter og ikke har gjort noe ulovlig selv, sier mannens forsvarer Thomas Berge.

– Angrep på ytringsfriheten

Erik Mostue

Aktor Erik Mostue har tidligere kalt saken svært komplisert.

Foto: Andreas Sundby/NRK

Aktivistgruppen «Anonymous» hadde tidligere kommet med trusler om angrep dersom direktivet ble innført i Norge. Årsaken var at de mener direktivet er i strid med ytringsfriheten.

I sitt innledningsforedrag sa aktor at angrepet ble oppdaget 5. april, og at det ble gjort ved det som heter DDOS-metoden, også kalt tjenestenektangrep.

Slike tjenestenektangrep sender en enorm mengde data til en nettserver over kort tid, og skaper dermed et trykk som fører til at serveren kollapser.

– Arbeiderpartiet anså dette som sabotasje og mener det er et angrep på ytringsfriheten, sa aktor Erik Mostue i Oslo tingrett tirsdag formiddag.

Gruppen «Anonymous» innrømmet kort tid etter å stå bak angrepet, fordi de mente at datalagringsdirektivet var et angrep på deres og andre nordmenns privatliv. Ingen av de tiltalte innrømmer tilknytning til hackergruppen.

– Sikkerheten mot terrorisme skal ikke gå utover folks frihet, het det i begrunnelsen for angrepet, ifølge aktor.

– Komplisert sak

Kripos har tidligere opplyst at årsaken til at det har tatt så lang tid før saken har kommet opp for retten, er at saken er svært komplisert.

Slike angrep som Arbeiderpartiet ble utsatt for er vanskelig å oppklare. Aktor mener samtaler mellom de tiltalte, som skal ha foregått på ulike chattesider på internett, står sentralt.

– Loggene politiet har sikret er en del av bærebjelkene i bevisføringen, sier aktor Erik Mostue.

Alle de involverte brukte kallenavn da de kommuniserte i et chatterom på nett.

– Utfordringen bevismessig er å knytte de kallenavnene som ble brukt, til de faktiske personene som nå sitter her i retten, sier Mostue.

Saken startet egentlig i Oslo tingrett i september i fjor, men dommeren utsatte raskt fordi det var satt av for kort tid. Nå er det satt av elleve dager til behandling av saken i tingretten.

Blant dem som skal vitne er en representant fra Arbeiderpartiet og etterforsker Per Stein Johannessen i Kripos. Også den kvinnelige ungdomspolitikeren, som er et av ofrene i saken, skal vitne.