NRK Meny
Normal

Fire mindreårige gutter innrømmer å ha tent på barnehagen

Fire gutter i alderen 10-14 år innrømmer at de tente på barnehagen i Oslo onsdag kveld.

– De har erkjent at de lekte med fyrstikker, med det tragiske utfallet at barnehagen brant ned. Dermed anser vi saken som mer eller mindre oppklart fra vår side, sier Tor Ryste, leder for oslopolitiets branngruppe til NRK.

Det var i 18-tiden onsdag at brannen brøt ut i Rosenhoff barnehage. Ni brannbiler var på stedet, men én av barnehagens avdelinger ble totalskadd i brannen.

Det var Aftenposten som først melde at guttene innrømmet å stå bak brannen.

– Er det noe som tyder på at guttene tente på med vilje?

– Det virker som de var uheldige. At de lekte med fyrstikker, og da det tok fyr i noe papir og avfall ble de nervøse og løp fra stedet, sier Ryste.

Slipper straff

Barnevernet er koblet inn i saken, og politiets forebyggingsgruppe vil etterforske brannen videre.

Guttene ble funnet av politiet like i nærheten av barnehagen.

– Det var taktisk etterforskning på stedet, samt vitneforklaringer som gjorde at vi ble satt på sporet av guttene, sier Ryste.

Det ble ifølge politiet funnet fyrstikker på stedet.

Guttene skal ikke straffeforfølges. På grunn av sin lave alder slipper de straff.

– Dette er en alvorlig sak, som fikk veldig store konsekvenser. Men guttene er mindreårige, og slipper straff. Det er opp til Barnevernet å følge opp guttene.

Brannstedet dagen derpå

Det lukter røyk og halve barnehagen er totalskadet etter brannen. Den andre delen har bare vært eksponert for røyk, og en brannmur hindret at flammene spredde seg.

– Det er fryktelig trist. Det er flott at brannvesenet har klart å redde nabobygninger, men for de som går her er det trist, sier avdelingsdirektør for oppvekst i bydel Grünerløkka, Tage Guldvog.

Fordi det er sommer er det færre barn i barnehagen, derfor er det lettere for bydelen å finne alternative oppholdssteder for barna som tilhører Rosenhoff barnehage. Torsdag møtte de i Dynekilen barnehage.

– Hva gjør dere i august?

– Vi vil ha en dialog med omsorgsbygg og regner med at vi vil kunne finne et lokale til høsten.