Grunnleggeren angret morsdag

På søndag skal både mor og barn feire morsdag, mens grunnleggeren trolig snur seg i graven.

Jente med blomster

Anna Jarvis så på morsrollen fra øynene til et barn.

Foto: Scanpix, Scanpix / SCANPIX

Anna Jarvis, grunnleggeren av morsdag

Anna Jarvis, grunnleggeren av morsdag.

Foto: AP

Hun ble aldri gift, og heller aldri mor selv. Allikevel viet Anna Jarvis ti år av livet sitt til å grunnlegge en hyllest- dag for mødre verden rundt, for så å bruke resten av livet på å angre og kjempe mot monsteret hun hadde skapt.

Morsdag ble født den 12. mai 1907. Det skulle være en markering av hvor mye våre mødre ofret, hvor mye de ga av sitt eget liv til sine barn og familien, og deres ubetingede kjærlighet.

Jarvis mente at på denne hellige dagen, skulle vi vise dette med enkle handlinger. Et varmt brev og en hvit nellik var i følge henne, den beste gaven.

Kapret morsdag

Det tok ikke lang tid før butikkene og handelsstanden så på morsdag som en mulighet for å tjene penger.

Stadig ble det markedsført gaver i forbindelse med denne hellige dagen, og til Jarvis store skuffelse, brukte folk heller penger enn tid og innsats. I hennes øyne hadde morsdag blitt kapret av handelsstanden.

Et kort som er trykt betyr ikke annet enn at du er for lat til å skrive noe selv til en kvinne som har gjort mer for deg enn noen annen i hele verden. Og godteri - du tar med en konfekteske til mor - og spiser mesteparten selv!

Anna Jarvis / The Ottawa Citizen

Døde blakk

Jarvis demonstrerte kraftig i alle sine år mot kommersialiseringen av morsdag, og ble til og med arrestert ved en anledning for dårlig oppførsel.

Det skulle være en dag for hyllest, ikke fortjeneste

Anna Jarvis / The Ottawa Citizen

Hun brukte all sin arv på å saksøke blant annet politikere for å ha krenket opphavsretten hennes, for å ha økt prisene på nelliken, og kommersialisert begivenheten.

I et intervju før hennes død i 1948 fortalte hun en journalist at hun angret på at hun noen gang fant opp hyllestdagen. Hun ble 84 år, og var så blakk at en blomsterforening måtte betale regningene hun satt igjen med.

God business også i 1955

Kokebok til morsdagen 1955

En reklame i forbindelse med morsdag i Arbeiderbladet, 12. Februar, 1955.

Foto: Faksimile/Arbeiderbladet

I Norge ble denne tradisjonen feiret for første gang den 9. februar 1919 i Bergen. Sannsynligvis ble den lagt til den andre søndag i februar fordi vi har så mange andre festdager i mai, i følge boka Tradisjoner i årets løp.

En artikkel fra VG 12. februar 1955, tyder på at det var like travelt da som det er idag rundt denne begivenheten.

I likhet med jul, valentinsdag, påske og 17. mai, preger morsdagen det norske handlemønsteret og omsetningstallene viser at folk i økende grad slutter opp om disse dagene.

Sammenlignet med en vanlig salgsdag øker salg av parfyme, blomster og undertøy opp mot 80% på denne dagen, i følge HSH.

Er det travelt? Om det er, ja det skal vært sikkert. Her er det hett fullt, og telefonen kimer ustanselig.

VG, Morsdag, 12. februar 1955