Hopp til innhold

– Andre gleder seg til jul, men jeg har gruet meg

Hjelpelinjen, Kors på Halsen har i julen fått mange telefoner fra unge med spiseforstyrrelser, som forteller om hvordan de får blikk fordi de pirker i maten og om voksne som forteller at de må spise opp.

Kors på halsen chat

Julen er en vanskelig tid for mange

Foto: Scanpix

Mens andre gleder seg til jul, forteller en 22 år gammel kvinne fra Oslo, at hun har gruet seg til jula.

Hun har spiseforstyrrelser. I julen blir det gjerne ekstra synlig. Og for mange er det veldig vanskelig å leve med en spiseforstyrrelse i høytiden.

– Julen dreier seg veldig mye om mat. For meg er mat et stort problem. Mange følelser knyttet til julen handler, for mange mennesker, om å ha det hyggelig når de er samlet rundt mat. Jeg syntes det er vanskelig.

– Ikke den enkleste dagen

Nelli Kongshaug

Leder for hjelpelinjen, Nelli Kongshaug.

Foto: Erik M Sundt / Røde Kors

22-åringen er ikke den eneste som kjenner på de følelsene i julen. Hjelpelinjen til Røde Kors, Kors på Halsen, har denne julen mottatt 128 henvendelser.

Ifølge leder for hjelpelinjen, Nelli Kongshaug, vil de fleste som ringer snakke om spisepresset i julen.

– De forteller om hvordan de kan unngå å få i seg all maten, om hvordan de får blikk fordi de pirker i maten og om voksne som forteller at de må spise opp all maten.

Hun tror mange opplever at julen bare blir vonde følelser.

– De har det ganske vanskelig i utgangspunktet, og har du spiseforstyrrelser ellers i året så tror jeg ikke julen er den enkleste dagen, sier Nelli Kongshaug.

Oslokvinnen kjenner seg igjen i Kongshaugs beskrivelser. Hun føler at hun ødelegger julestemningen ved å ikke spise opp julematen.

– Det blir mye krangling om mat og det tar mye av familiens tid. Jeg føler at jeg ødelegger stemningen. Jeg vil jo at familien min skal ha det hyggelig, men jeg ødelegger for det.

– Skyldfølelse og skam

Åse Mind

Enhetslederen for spiseforstyrrelsepoliklinikken ved Gaustad Sykehus, Åse Minde.

Foto: Fouad Acharki / NRK

Åse Minde jobber hver dag med jenter som sliter med ulike former for spiseforstyrrelser. Hun forteller at mange av de hun snakker med føler på mye skam i høytidene.

– Det blir så mye skyldfølelse og skam. De er redde for å såre foreldrene. Og de føler det er de som ødelegger julestemningen hjemme og skaper konflikter. Kanskje far og mor blir uenige? En jente beskrev i dag at lillesøsteren hadde bedt alle slutte å krangle, fordi de alltid krangler rundt måltidene, sier enhetsleder for spiseforstyrrelse poliklinikken ved Gaustad Sykehus, Åse Minde.

Ifølge Minde føler jentene seg som syndebukker.

– Det er mye stress og jula skal være så veldig hyggelig. Men man mister det perepektivet at for mange er det forferdelig vanskelig.