NRK Meny
Normal

Gro vil stoppe stoppeklokka

Arbeiderpartiet vil bruke over en milliard kroner på å styrke eldreomsorgen. Med tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland i spissen vil de blant annet bli kvitt stoppeklokken til hjemmehjelpere og sikre de eldre mer tid med pleieren.

Gro Harlem Brundtland fronter Oslo Aps eldresatsning

BESØKTE SENIORSENTER: Oslo Ap fikk med seg Gro Harlem Brundtland da de la frem sine visjoner for eldreomsorgen på Skøyen/Smestad seniorsenter.

Foto: Maria Nakken / NRK

Valglogo

Dersom Arbeiderpartiet i Oslo vinner valget i hovedstaden innfører de eiendomsskatt. Og med friske milliarder på budsjettet tar de til orde for en total omlegging av eldreomsorgen.

– Vi regner med å få inn 2,5 til 3 milliarder kroner på eiendomsskatt. Halvparten skal øremerkes til eldreomsorg og halvparten til barnehage, sier byrådslederkandidat Raymond Johansen.

Tre milliarder er den summen man i beste fall kan få inn på fire år. Da forutsetter man også at også næringseiendom etterhvert blir beskattet.

Sammen skal de kapre eldrevelgerne

Tirsdag tok han med seg Gro Harlem Brundtland til Skøyen/Smedstad seniorsenter, hvor de sammen presenterte Arbeiderpartiets visjoner for det de kaller en ny og moderne eldrepolitikk.

Byrådslederkandidat Raymond Johansen og tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland

OPPTATT AV ELDREPOLITIKK: – Eldreomsorg var et sentralt tema også i min statsministertid og i tiden jeg var i WHO. Levealderen øker og det er en økende utfordring, sier Gro Harlem Brundtland.

Foto: Maria Nakken / NRK

Ap vil bruke 250 millioner kroner på ny velferdsteknologi og 80 millioner kroner på et bedre tilbud for demente på dagsentere.

Og de vil også bruke 820 millioner på å styrke hjemmetjenesten og hjemmesykepleien med 500 nye ansatte.

– Mange har 20-40 pleiere innom i løpet av en måned. Pleierne blir invitert inn til det mest intime hos den enkelte, og mange er innom i bare få minutter. De eldre har ikke anledning til å bli kjent med dem, sier Johansen.

Vil gi eldre tidskonto

Med flere hjemmehjelpere i jobb vil Johansen og Brundtland også gi pleietrengende eldre en tidskonto. De skal få en halvtime ekstra med hjemmehjelp hver uke, halvtimen kan spares opp og de eldre skal kunne bruke tiden fritt.

– Det kan være en tur i parken, et besøk på graven, biblioteket eller hjelp til rydding, sier Johansen.

Mer tid til rydding er akkurat det Aase Mary Haugslien (84) savner. Hun har hjemmehjelp en dag i uken. De støvsuger og gjør rent, men det er for lite.

– Jeg skulle gjerne hatt minst en time til i uken, slik at de foreksempel kunne ha vasket vinduer en gang i blandt.

Aase Mary Haugslien (84)

IKKE RENT NOK: Aase Mary Haugslien er ikke fornøyd med den ukentlige husvasken hun får fra hjemmetjenesten.

Foto: Maria Nakken / NRK

– De henger i klokkestrengen

Henning Bødtker (75) er stadig innom seniorsenteret for å skravle med venner. Han får besøk av hjemmetjenesten hver dag, men ofte i bare et kvarter.

– De henger i klokkestrengen og har et strengt program. De har aldri tid til å prate, sier Bødtker.

Pensjonist Henning Bødtker (75)

PRESSET PÅ TID: – En halv time ekstra i uken vil være veldig bra. Det daglige kvarteret blir for knapt, sier Henning Bødtker (75).

Foto: Maria Nakken / NRK

– Vi vil gjennomføre dette løftet uten eiendomsskatt

Byrådsleder i Oslo, Stian Berger Røsland (H), synes Arbeiderpartiet har mange gode forslag, men understreker at de alt er i gang med lignende tiltak.

– Vi er allerede i gang med et løft for eldreomsorgen, både når det gjelder å bygge ut kapasiteten, bidra med mer valgfrihet og høyere kvalitet.Det ser ut som vi er i ferd med å lykkes med det løftet, men vi har fortsatt mye igjen. Jeg er overbevist om at vi kommer til å komme enda lenger, og det uten eiendomsskatt, understreker Røsland.