Glade for 168 Oslo-millioner ekstra

Oslo får 168 millioner mer å rutte med i årets budsjett. Regjeringen kommer til unnsetning og kompenserer for skattesvikten. Akershus får 122 millioner kroner.

Borgerlig glede for ekstra millioner

GLADE FOR EKSTRAMILLIONER: Frps Mazyar Keshvari (f.v.), Høyres Mudassar Kapur, KrFs Hans Olav Syversen og Venstres Trine Skei Grande konstaterer at pengene til Oslo kommer godt med.

Foto: Eirik Brautaset

– Dette betyr mye for Oslo, sier Venstre-leder og Oslo-representant Trine Skei Grande.

– Det er kjempeviktig å få satset på kollektivtransport framover og skolesatsingen videre. Med økt befolkningstall er det viktig at Oslo ikke blir strupt økonomisk, men får de mulighetene byen bør ha, sier Grande.

I revidert nasjonalbudsjett som legges fram senere i dag kompenserer regjeringen blant annet for svikt i skatteinntektene. Frie inntekter fra staten er penger kommunene kan bruke på hva de vil.

100 mill. til Akershus-kommunene

Hårek Elvenes

Et offensivt grep, sier Hårek Elvenes (H) om kompensasjonen for skattesvikt midt i året

Foto: Høyre

I går fortalte NRK at regjeringen totalt legger 1,1 milliarder kroner i potten for å dekke skattesvikten. Akershus-kommunene får temmelig nøyaktig 100 millioner kroner, mens Akershus fylkeskommune får 21,7 millioner kroner.

– Regjeringen tar nå et offensivt grep og vil at elevene i Akershus-kommunene skal ha et godt skoletilbud, og de eldre en god eldreomsorg, til tross for at skatteinntektene er blitt lavere, sier leder for Akersus Høyre, Hårek Elvenes.

For Oslos del utgjør kompensasjonen 143 millioner kroner. I tillegg får Oslo tilbake 25 av de 60 millioner kronene hovedstaden tapte på omleggingen av skattesystemet for uføretrygdede.

Siv Jensen og Jan Tore Sanner sitter rundt et utebord og snakker med barn i en barnehage

LETTET PÅ SLØRET: I går besøkte kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og finansminister Siv Jensen (Frp) Tusentrippen barnehage i Oslo for å presentere budsjettlekkasjen.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Fint for å møte utfordringene

– Dette er penger som kommer godt med, sier Høyres Mudassar Kapur.

– Dette er ekstramidler som Oslo nå får for å kunne møte sine utfordringer, særlig knyttet til befolkningsvekst, på en bedre måte, sier Kapur.

– Jeg er veldig glad for at det kommer nå. Det hjelper oss med å jobbe videre med blant annet kunnskapsskolen, som er veldig viktig for oss, legger han til.

Fremskrittspartiets Mazyar Keshvari ser på ekstrainntektene som en Oslo-satsing.

– Disse midlene til landets hovedstad viser at vi har fått et stortingsflertall som tar hovedstaden og dens utfordringer på alvor, og ønsker å imøtekomme det som er av behov i hovedstaden, sier Keshvari.

Uvanlig grep

Det er praksis at kommunene får beholde ekstra skatteinntekter i gode tider, men ikke at de får kompensert for skattesvikt i dårlige.

– Derfor er grepet i revidert nasjonalbudsjett uvanlig, sier KrFs Hans Olav Syversen, som leder finanskomitéen.

– Her bruker man revidert nasjonalbudsjett til å gi kommunene et løft i forhold til det vi ser er blitt situasjonen, nemlig litt skattesvikt, sier Syversen.

– Er det fordi det er kommunevalg i år, at man ønsker å gi de borgerlige i kommunene litt drahjelp?

– Vi har jo fått klare beskjeder fra alle partienes landsmøter om at dette er viktig for kommunene, og vel, det er kommunevalg, så summen av det er i hvert fall veldig bra for Oslo, ler Syversen.