NRK Meny
Normal

Gjeldsoffer: – For lett å få kreditt

David Nilsen måtte selge bil og leilighet etter hvert som ubetalte regninger hopet seg opp. Han deler skjebne med flere og flere gjeldsofre.

David Nilsen

MÅTTE SELGE BIL OG BOLIG: David Nilsen mener det er altfor lett å få kreditt.

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

– Det var enkelt å få kreditt, forteller David Nilsen. Han lånte for mye penger og sluttet å betale regninger.

– Jeg mistet jobben, svarte ikke på brevene fra namsfogden og til slutt ble bil og leilighet tvangssolgt, forteller han.

Nilsens gjeld førte til en lang rekke tvangsinndrivelser fra namsmannen, såkalte utleggsforretninger, ved trekk i lønn eller beslag av eiendeler.

Les også: Vil gjøre det vanskeligere å få lån
Les også: – Du må handle raskt for å få gunstig lån

Økte 30 prosent

namsfogd Alexander Dey

KRITISK: Namsfogd Alexander Dey synes kredittvurderingene er for dårlige.

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

Stadig flere havner i samme situasjon. Fra 2011 til 2014 økte antall utleggsforretninger hos namsfogden i Oslo med drøyt 30 prosent. I fjor fikk namsfogden nesten 41.000 utleggsbegjæringer.

Namsfogd Alexander Dey er bekymret:

– Det er urovekkende at det øker så mye. Det er jo ganske gode tider, rentenivået lavt, folk flest har det godt, og så er det stadig flere som ikke greier å gjøre opp for seg, sier Dey.

– Hva kan være årsaken?

– Det er mer bruk av kreditt, men samtidig tror jeg at kredittvurderingen er for dårlig, enten fordi man ikke gjør den kredittvurderingen man skal gjøre eller at man har for dårlig grunnlag til å stoppe de som ikke burde få kreditt, sier namsfogd Alexander Dey.

Utleggsbegjæringer hos namsfogden

Tabellen viser antall utleggsbegjæringer hos namsfogden i Oslo, fra snaut 21.000 i 2008 til 40.734 i 2014.

Vil ha offentlig gjeldsregister

Også Finans Norge synes utviklingen er uheldig, ifølge kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne:

Jan Erik Fåne i Finans Norge

ETTERLYSER GJELDSREGISTER: Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i finansnæringens hovedorganisasjon Finans Norge.

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

– Vi er bekymret. Vi tror forbrukerne må bli flinkere til å være bevisst på at når de tar opp kreditt, så skal regningen betales når den kommer. Vi som næring kan sikkert også være flinkere til å informere om betingelsene. Vi ser også at det generelle kunnskapsnivået om personlig økonomi er lavt, og tror både skolen, storsamfunnet og finansnæringen har et forbedringspotensial, sier Fåne.

Finans Norge er enig med namsfogden i Oslo i at kredittvurderingene fungerer for dårlig og etterlyser et offentlig gjeldsregister.

Også gjeldsoffer David Nilsen mener det er for enkelt å få kreditt.

– Kredittvurderingen er jo så langt på etterskudd at hvis en virkelig går inn for å få lån, og har en grei inntekt, så vil en klare å skaffe mange hundre tusen i kreditt. Dette er penger som en til syvende og sist ikke klarer å betjene, sier Nilsen.

Les også: Deler ut kredittkort til unge