Hopp til innhold

Gir legeråd på telefon til Nepal

Anestesisykepleier Solvor Småkasin hjelper legekollega i Nepal med medisinske råd og informasjon i den kaotiske situasjonen etter jordskjelvet.

Solvor Småkasin med barn i Nepal

KAN VÆRE UTSLETTET: Solvor Småkasin hjalp barn i landsbyen Chokanpao for to uker siden. Nå vet hun ikke om landsbyen fortsatt eksisterer.

Foto: MEDICAL AID MOUNTAINEERING

Småkasin er i dag på jobb på Ullevål universitetssykehus, men hun hjelper også til med førstehjelp i Nepal – over telefon. Kollegaen hennes fra organisasjonen Medical Aid Mountaineering, Sudha Shahi, har jobbet natt og dag siden jordskjelvet rammet Nepal lørdag.

– Jeg har akkurat snakket med Sudha nå. Det er kaotisk, de vet ikke noen ting, de har ikke radio eller strøm, og hun spør meg om nyheter for å få oversikt selv, forteller Småkasin.

Medisindamene MEDISINDAMENE

VENNINNER:Mens Sudha gir folk førstehjelp i ruinene av Katmandu, gir Solvor henne råd over telefon hjemmefra. Bildet er fra dokumentaren Medisindamene som gikk på NRK.

Foto: Benjamin Hjort / Fabelaktiv AS
Solvor Småkasin

UTEN VEI: Solvor Småkasin og Medical Aid Mountaineering gir helsehjelp til folk underveis i fjellene på trekking og klatreekspedisjoner i Nepal. Dette bildet ble tatt for to uker siden, nå vil hun tilbake for å hjelpe de som har overlevd jordskjelvet vest for Katmandu.

Foto: Privat/Medical Aid Mountaineering

Venninna har ikke sovet siden jordskjelvet.

– Hun har vært ute og jobbet. Hun er redd og prøver å utføre sin legegjerning med begrensa midler. Man går på autopilot til slutt, men hun står på og gjør det beste hun kan.

De har hatt flere samtaler hvor Småkasin har gitt konkrete medisinske råd.

– For når du er i en slik situasjon kan det være fint å ha noen som sier eksakt hva du skal gjøre: Hvordan hun skal gjøre ting, hvilken informasjon hun bør gi til nabolaget sitt og til de skadde, og hvilken medisin hun skal bruke, sier Småkasin.

– Skulle ønske jeg var der

Hun kom hjem fra Nepal for to uker siden.

– Tankene er hundre prosent i Nepal, og jeg skulle så inderlig ønske at jeg var der i stedet for her hjemme i trygge Norge.

Nå skal hun møte flere organisasjoner som bidrar med helsehjelp til folk i de avsidesliggende fjellbygdene i landet.

– Det er kun Katmandu vi har bilder fra nå, og man kan jo bare tenke seg hvordan det er vestover nærmere episenteret, sier Småkasin som kjenner landet godt etter mange besøk.

Vil hjelpe dem som ikke blir prioritert

Mange av fjellbygdene har svært begrensa tilkomst via smale fjellstier. Noen steder har de helseposter, men det er uvisst om de fortsatt står.

– Helikopter er eneste muligheten for å komme seg inn til disse dalførene, og Nepal har begrenset kapasitet på helikoptre.

Småkasin håper organisasjoner som Medical aid Mountaineering og Mountain People nå vil greie å komme seg til de hardest rammende områdene med legehjelp.

– Vårt fokus er å finne ut hvordan vi kan hjelpe de som ikke får hjelp i første omgang. Folk i fjellbygdene, de som er i fengsel, de eldre. Det er mange grupper der nå ikke blir høyest prioritert.

Her kan du høre Småkasin fortelle om de dramatiske telefonsamtalene med venninna i Nepal.