Hopp til innhold

Gir gass for å fange CO₂

Regjeringen gir full gass i arbeidet med å utvikle de tre prosjektene for fangst og lagring av CO₂, blant dem Klemetsrud i Oslo. Bellona og byrådet jubler.

Klemetsrud energigjenvinningsanlegg

VIKTIG BRIKKE: Å få til fangst og lagring av CO₂ fra avfallsanlegget på Klemetsrud er en viktig brikke i byrådets plan om utslippskutt i Oslo.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Avfallsalegget på Klemetsrud står en stor del av CO₂-utslippene i Oslo. Nå går regjeringen videre med å fange og deponere utslippene.

Raymond Johansen & Aili Keskitalo

Byrådsleder Raymond Johansen sier Oslo ønsker å sette seg i førersetet for å bidra til å utvikle teknologien som trengs og er glad for at regjeringen legger penger på bordet.

Foto: Victoria Wilden - Liv Inger Somby / NRK

– Vi jubler for denne beslutningen fra regjeringen. 120 millioner kan bety at vi klarer å realisere karbonfangst fra avfallsbrenningen på Klemetsrud som står for 15 prosent av CO₂-utslippene her i Oslo-området. sier Johansen til NRK.

Regjeringen går videre med planene om CO₂-rensing i Norge og vil nå bruke 360 millioner kroner på detaljstudier for alle de tre prosjektene som har vært oppe til vurdering: Klemetsrud, Norcems sementfabrikk i Brevik og Yaras gjødselsfabrikk i Porsgrunn. Det melder E24.

– Skulle ønske det gikk fortere, men fortjener ros

Også Bellona er svært fornøyd med millionene. De mener at anlegget på Klemetsrud står for hele 21 prosent av CO₂-utslippene i hovedstaden.

– Vi er veldig glade for at regjeringen velger å gå videre med alle tre anleggene. På Klemetsrud er det helt nødvendig med CO₂-fangst og -lagring om politikerne skal være i nærheten av å nå målene sine, sier leder Frederic Hauge til NRK.

– Vi skulle ønske det gikk fortere, men dette fortjener regjeringen ros for, sier han.

Fullskala rensing på Klemetsrud er en forutsetning for at Oslo skal nå klimamålene sine: En halvering av klimagassutslipp innen 2020. Byrådet kom nylig med sitt første klimabudsjett som ramser opp 42 tiltak som må gjennomføres om man skal nå målene.

Teknologi til eksport

Frederic Hauge, Bellona

Frederic Hauge og Bellona sier det er helt avgjørende å få teknologien på plass for å få ned utslippene og nå miljømålene som politikerne har satt.

Foto: Ingvild Baltzersen Sundt / NRK

Detaljstudiene som nå settes i gang, er siste ledd før en endelig investeringsbeslutning kan tas.

Tidligere i år la Olje- og energidepartementet fram mulighetsstudier for fangst og lagring av CO₂.

Olje- og energidepartementets håp er at det kan tas en investeringsbeslutning i 2019, slik at minst ett anlegg står klart innen 2022.

– Vi ser for oss at denne aktiviteten blir en industri framover. I så måte blir Klemetsrud en pioner på dette, sier Hauge.

– Det å få til fangst og lagring for et søppelforbrenningsanlegg og utvikle teknologi vil også være et veldig viktig bidrag fra Norge internasjonalt som en eksportartikkel, sier byrådsleder Johansen.