Svært uberegnelig is i Oslomarka

Vannene i Oslo-marka har uvanlig varierende tykkelse denne helga. En mann i 50-årene gikk gjennom isen på Øyungen.

Øyungen, 18. januar

Runar Ekornåsvåg så skiløpere gå over Øyungen, like etter at en mann falt gjennom isen lørdag ettermiddag.

Foto: Runar Ekornåsvåg

Brannvesen og politi var på vei inn i marka for å hjelpe mannen, men fikk raskt beskjed om at han var kommet seg opp ved egen hjelp

Mannen ble undersøkt av helsepersonell. Han var nedkjølt, men ellers i fin form.

Laster Twitter-innhold

Uvanlige isforhold

Vannene i Oslo-markene har uvanlig varierende tykkelse denne helga. Tykkelsen kan også være varierende på ett og samme vann.

– Vannene kan ha både store partier med tykk is, men samtidig andre områder med dårlig is eller til og med åpent vann, sier Hege Blichfeldt Sheriff, løypesjef i Skiforeningen.

Så to skiløpere gå over vannet

Runar Ekornåsvåg hørte om ulykken av andre han møtte ved Øyungen lørdag ettermiddag. Vi hørte at det hadde vært et helikopter her. En stund etter gikk to andre skiløpere over vannet.

– Dessverre så vi to skiløpere gå over vannet da vi satt og rastet. Men de var kommet midt utpå, så det var for seint å advare. Noen burde sette opp et skilt med advarsel om uttrygg is, sier Runar Ekornåsvåg.

Han forteller at det ikke er preparerte løyper over Øyungen, men vanlige skispor som folk har tråkket selv.

Gamle stikker står igjen

Skiforeningen målte istykkelsen da sesongen startet i november/desember. Da friskmeldte de vann etter vann. Men så kom den langvarige milde perioden, så denne uken har Skiforeningen begynt på nytt igjen med å måle isen.

– Det som er uheldig, er at på en del av vannene står stikkene som merker løypa over isen igjen fra desember, og kan gi inntrykk av at løypa er klar. På føremeldingene våre ber vi folk se etter om løypene er nylig sporsatt, slik at de forsikrer seg om at traséen er gjenåpnet etter mildværet, sier Hege Blichfeldt Sheriff, løypesjef i Skiforeningen.

– Øyungen er et vanskelig vann

Øyungen, der skiløperen gikk under lørdag ettermiddag, er vanligvis blant de siste vannene Skiforeningen preparerer, måler og merker, og vannet har ikke vært målt eller merket så langt denne sesongen.

– Bakgrunnen for det er at Øyungen har forholdsvis mye tilsig som gir bevegelse i vannet og dermed langsommere isdannelse enn på mange andre vann i Marka.

Generelt advarer løypesjefen mot å la seg lure til trygghetsfølelse av at det er et snølag på vannet.

– Folk kan tro en 2 cm tynn is med snølag er kjempetrygg, mens de syns tykk, mørk stålis ser skummel ut.

Lørdag ettermiddag advarte også politiet i Asker og Bærum folk om å gå på vann de tror er godt islagt.

Laster Twitter-innhold
Laster kart, vennligst vent...

Mannen gikk gjennom isen på Øyungen.