Gikk 500 ganger frem og tilbake på 20 meter snø

Noen er ivrigere enn andre når det gjelder å gå på ski. Nå har Tom «Milsluker» Stensaker satt bort skiene etter en rekordlang sesong i Oslomarka.

Siste rest av snø juni 2017 - Oslomarka

SISTE STRIPE: Dette var skiføret i Oslomarka siste dag i mai 2017. Nå har selv de mest skiglade satt bort skiene.

Foto: Tom Stensaker

Det er bare et par dager siden det snødde i Nord-Norge, men i lavlandet sørpå begynner sommeren å gjøre seg gjeldende. Likevel, noen tviholder på vinteren. Tom Stensaker (62) er blant mange kjent som «Milslukeren» fordi han elsker å gå på ski. Mye og langt. En vanlig vinterdag består av en syv mil lang skitur.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vårskitur Oppkuven

Det minker fort. Dette bildet ble tatt to dager før bildet øverst i denne artikkelen, og da var det hele 100 meter snø å gå på. Atie D. Saugerud (t.v.) satte fra seg sykkelen og tok beina fatt herfra, mens Tom Stensaker (t.h.) altså gikk på ski.

Foto: Odd Tore Saugerud

Onsdag gikk han sin siste tur i Oslomarka. Siden han mener at en skitur må være minst én mil, tyr han til spaden. I en skyggefull li nær Oppkuvvann på Krokskogen, i hjertet av Oslomarka, spadde han sammen den snøen som var og fikk en stripe på 20 meter.

Tom Stensaker

Tom Stensaker pakker og prepper løyper selv når det må til.

Foto: Kjetil Saugestad/ NRK

Én mil betyr 500 ganger frem og tilbake.

«I dag, 31. mai, var det bare 20 meter igjen med snø/is ved Oppkuvbekken, men vi greide mila vår og gikk 500 ganger frem og tilbake», skrev Tom på nettet etter sesongens siste skitur.

11 200 kilometer denne vinteren

Til slutt var det bare grus og sørpe igjen, og dermed definerer han at det er slutt på en av de lengste skisesongene han har opplevd: 210 dager sammenhengende, fra 3. november 2016 til 31. mai 2016.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tom Stensaker

Traktene ved Oppkuven på Krokskogen er de mest snøsikre i Oslomarka. Tom Stensaker bruker gjerne spade for å få en sammenhengende stripe å gå på når sesongen nærmer seg slutten. Bildet er fra sesongslutt i 2010, da NRK lagde en radiodokumentar om «verdens ivrigste skiløper».

Foto: Kjetil Saugestad/ NRK

Vinterens skisesong har med andre ord vart i nesten syv måneder for Tom. Sluttresultatet etter årets sesong er 1120 mil. Mange regner Tom som den som har gått lengst på ski i hele verden.

Hør Tom: Radiodokumentaren «Milsluker'n»

Begynte som arbeidsledig

Skieventyret, eller kanskje -galskapen, begynte for flere tiår siden, da han mistet jobben som arkitekt. Etterpå har han gjort skigåing til en fulltidsbeskjeftigelse. Inntekter har han fra jobbing med Skiforeningens føremelding og noen arkitektoppdrag i barmarksesongen. Han har også jobbet som brefører i Jotunheimen om sommeren.

Og skulle du lure: Nei, han hviler ikke ut om sommeren. Da går han tur på beina.

Skiløype ved Oppkuven på Krokskogen

Slik kan det også se ut i Oppkuven-området – midt på vinteren.

Foto: nina didriksen / nrk