NRK Meny
Normal

– Ikke mobb kameraten vår

På Vålerenga vertshus ble pressekonferansen om Einar Gelius' oppsigelse fulgt nøye av en lokal gjeng. – Gelius fortjener ikke å bli presset ut på denne måten, sier de.

Gjeng på Vålerenga vertshus

Tom Klaffmo. Steffen Ientveen, Margaret Friberg, Anne Berntzen og Roar Nilsen diskuterer at Vålerenga-prest Einar Gelius har sagt opp.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Gelius under pressekonferansen

Gelius sa under pressekonferansen at han sa opp fordi han ikke orket mer.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Einar Gelius redegjorde i dag for sin oppsigelse under en pressekonferanse etter at biskop Ole Christian Kvarme uttrykte at Gelius har skapt mistillit.

LES: Sogneprest Gelius har sagt opp
LES OGSÅ: Kirken vil sparke Einar Gelius

På Vålerenga vertshus var det stort engasjement rundt Gelius' oppsigelse. Gelius skal selv ha vært på puben ved flere anledninger for å se fotball.

– Blir ikke det samme uten Gelius

Ifølge gjengen på vertshuset har Gelius alltid tid til en prat. Han blir beskrevet som en annerledes, frittalende, inkluderende og folkelig prest.

– Det er mulig Gelius har gjort kritikkverdige ting, men han fortjener ikke å bli presset ut. Gelius har blitt mobbet ut av kirka, og man mobber ikke kameraten vår, sier Anne Berntzen til NRK.no.

LES: Gelius takker for støtten

Hun tror ikke det blir det samme uten Gelius.

– Han trekker folk inn i kirka. I Vålerenga kirke kommer det mange til gudstjeneste. Slik er det ikke alle steder, sier hun.

– Gelius-saken er ikke over

Hun mener Gelius passer inn i det bohemske miljøet på Vålerenga.

– Han dømmer ingen og han har skapt et samfunn rundt kirka. Ønsker man å holde et møte i kirka så kan man ringe til Gelius. Kirka er åpen for alle selv om man ikke er personlig kristen, sier Berntzen.

LES OGSÅ: – Det handler ikke om takhøyden i Kirken

Berntzen tror ikke Gelius-saken er over.

– Jeg tror Kvarme kommer til å forstå at han har gjort en feil når han får høre reaksjonene fra lokalmiljøet, sier hun.

– Kommer til å bli rabalder

bartender på Vålerenga vertshus

Espen Knutsen mener kirken ikke har kommet særlig langt i 2010.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

– Gelius er en folkelig prest man kan snakke med. På Vålerenga er det stor takhøyde og rom for å være frittalende, sier Espen Knutsen, som driver Vålerenga vertshus.

Knutsen mener Gelius' oppsigelse viser at kirken ikke har kommet langt.

– Det viser at kirken ikke har kommet særlig langt i 2010. Saken kommer til å ha en anti-effekt for kirken. At Gelius har 40 000 medlemmer på Facebook sier sitt, sier han.

LES OGSÅ: Dette er anklagepunktene mot Gelius

Han tror Gelius sin arvtaker vil få en tøff jobb.

– Kirken gir et signal om at man ikke kan gjøre feil og ha mangler når de presser Gelius ut på denne måten. Det er trist.

Ingen Gelius på julaften

Når NRK forteller at Gelius er fratatt sine kirkelige plikter, selv om han offisielt er ansatt frem til sommeren, blir det dårlig stemning på puben.

– Jeg kommer til å fortsette å gå i kirka selv om ikke Gelius holder gudstjeneste lenger. Men det blir ikke det samme. Det kommer til å bli rabalder når folk får vite at han ikke skal holde gudstjeneste på julaften, sier Margaret Friberg.

Hun forteller at Gelius har hjulpet mange som har hatt det vanskelig.

– I tillegg til å ha vært prest har han vært en slags sosialarbeider. Han støtter folk som har mistet noen eller har opplevd tragiske ting, sier hun.

– Vet ikke jeg vil gå i kirka på julaften

– Jeg vet ikke om jeg kommer til å gå i kirka på julaften hvis Gelius ikke holder gudstjenesten. Det kommer ikke til å bli like fullt, sier Roar Nilsen.

Nilsen troppet opp på pressekonferansen med en orkidé for å takke Gelius for innsatsen.

– Jeg er oppvokst på Vålerenga, og dette er utrolig trist for lokalmiljøet. Jeg ville derfor vise at vi i lokalmiljøet støtter Gelius, sier han.

Gelius fikk blomst av Roar Nilsen

Roar Nilsen troppet opp med en orkidé under pressekonferansen for å vise sin støtte til Gelius.

Foto: Kristine Hirsti / NRK