NRK Meny
Normal

Galina-tiltalte påberopte seg nødverge

Den tiltalte 26-åringen mener han handlet i selvforsvar i gjerningsøyeblikket. Drapskniven kjøpte han i julegave til sin far.

IKKE BRUK

IKKE STRAFFSKYLD: Den tiltalte i Galina-saken påberopte seg nødverge i gjerningsøyeblikket og erkjente ikke straffskyld.

Foto: NTB/Berit Roald, politiet

Tirsdag startet rettssaken i Oslo tingrett mot 26-åringen som har innrømmet drapet på Galina Sandeva (28) på Bispekaia i Oslo 16. desember 2015. Da dommeren leste opp tiltalen erkjente han ikke straffskyld.

– Det gjør jeg ikke.

Retten skal ta stilling til om tiltalte handlet i selvforsvar, slik han hevder i retten tirsdag.

– Hun begynte å skrike og slå mot meg. Dette skjedde bak i bilen. Kniven hadde jeg kjøpt tidligere og den lå åpen i bagen. Det var en julegave til faren min, sier 26-åringen.

Tiltalte hevder han grep kniven og stakk Sandeva slik han hun døde.

Spilte mye dataspill

Mannens forsvarer, Joar Berg Henjum, mener det er sentralt at 26-åringen opplevde at han ble redd i gjerningsøyeblikket.

Joar Berg Henjum

FORSVARER: Mannens forsvarer Joar Berg Henjum sier den tiltalte spilte mye dataspill i perioden.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

– Hva skal til for å bli redd, og hvor redd må man bli for å kunne påberope seg nødverge? Det er et sentralt spørsmål, sier Henjum.

Han mener det er vanskelig for de sakkyndige å vurdere denne saken. I tillegg til at tiltalte forklarer seg om selvforsvar, forteller forsvareren at mannens psykiske helse var dårlig i denne perioden.

– Fokus må rettes mot psykiske belastninger i livet hans på den tiden. Arbeidsliv, sosialt liv, økonomi og hvordan han levde sitt fritidsliv. Han spilte dataspill og var sårbar. Det dataspillet han har spilt mye er svært voldelig.

Aktor mener tiltalte planla drapet

Den tiltalte forklarte seg i avhør om sinnsforvirring og opplevelser som kan knyttes til psykose.

– Han er grundig undersøkt og rettspsykiaterne har kommet frem til at han er tilregnelig, så påtalemyndigheten mener han kan straffes på vanlig måte, sier aktor Cecilie Schløsser Møller.

Aktor mener de kan bevise at tiltalte planla drapet, og har tilstrekkelig bevis gjennom vitneforklaringer, overvåkningsbilder og lydopptak.

Ifølge tiltalen skal drapet ha skjedd etter en krangel om betaling. Sandeva tilhørte prostitusjonsmiljøet i hovedstaden og solgte seksuelle tjenester fra sin egen bil. Da den tiltalte ikke betalte det som ble krevd, skal han ha stukket henne med kniv 30 ganger.

– Hun klikket og slo vilt. Jeg ville ikke slå tilbake og kom meg ikke ut av bilen, som jeg oppfattet som låst, sa mannen i avhør.

– Det har vært tøft

Sandevas mor og bror har reist fra Bulgaria for å være til stede under rettssaken. Camilla Wiermyhr er deres bistandsadvokat.

– De har det svært tøft. De synes det er vanskelig å være her, sier Wiermyhr til NRK like før retten ble satt.

Familien krever erstatning og oppreising på 300.000 kr. Moren ønsker også å få erstattet utgifter til reiser i forbindelse med drapet.

Ønsket ikke å forklare seg

Da dommer Anniken Nygaard Ottesen spurte den tiltalte om å forklare seg, ønsket mannen først ikke å si noe. Etter litt lot han seg overtale, mens han satt på plassen sin, tydelig ukomfortabel med å forklare seg.

– Jeg husker at jeg stakk 4–5 ganger og jeg oppfattet henne som død. Deretter dro jeg hjem, men dro tilbake noen timer senere.

Da han kom tilbake kastet mannen et teppe og noen andre ting som lå i bilen, før han forlot bilen igjen.

Statsadvokat Cecilie Schløsser Møller

AKTOR: Etter en rekke spørsmål fra Cecilie Schløsser Møller ønsket ikke mannen å forklare seg mer.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

– Hvorfor dro du tilbake til bilen? spør aktor.

– Jeg ville fjerne bevis. Det var mye blod på teppet, sier mannen.

Aktor konfronterer mannen med at han aldri tidligere har sagt at han kastet bagen som teppet lå i. Den skal ha blitt funnet i leiligheten.

– Jeg vil ikke forklare meg noe mer, sier tiltalte igjen.

– Du vil ikke forklare mer? spør aktor.

– Nei, ikke her i offentligheten. Jeg har svart på spørsmål i avhør.

I pausen blir bistandsadvokaten spurt om hva hun synes om at mannen ikke ønsker å forklare seg mer.

– Det er et nytt sjokk for familien at tiltalte ikke vil forklare seg skikkelig, sier Wiermyhr til NRK.

Kjøpte drapskniven i julegave

Kniven som mannen brukte som drapsvåpen ble kjøpt på Jernia før han skulle på jobb. Den hadde han tenkt å gi i julegave til hans far, og ta med seg hjem for å pakke den inn.

Tiltalte jobbet som telefonselger i Oslo sentrum, like ved der Sandeva ble funnet drept.

Han skal ha vært på jobb som normalt i dagene før og etter drapet. Kvelden Sandeva ble drept, jobbet han kveldsvakt til klokken 21, 34 minutter senere mener politiet drapet skjedde.

Hovedforhandlingene foregår til og med 6. april.