Full rulle på elsykkel med vogn

Takket være nye elsykler med plass til hjelpemann i vogna foran kommer flere sykehjemsbeboere seg ut i parken.

De bruker vanligvis dagene sine på sykehjemmet, men takket være et nytt prosjekt har de kommet seg av rullestolen og over på el-sykkelen.
Fem sykehjem i Oslo har fått slike sykler og nå ønsker initiativtakerne mer midler til flere sykler

Se Nils Arne Johannessen rulle gjennom parken.

– Det er første gangen jeg har sittet på en sykkel på denne måten, og dette er en langt større opplevelse for meg som er vant til å sitte glane ut av et lite rom, sier Nils Arne Johannessen

87-åringen er blant de heldige som får oppleve den heteste sykehjemsaktiviteten for eldre i sommer.

– Kommer tett på livet

Elsykkelprosjektet for sykehjemsbeboere er et samarbeid mellom Sykkelprosjektet i Oslo kommune, organisasjonen «Sykling uten alder» og Sykehjemsetaten. Ideen er tatt fra sykkelbyen København.

frivilligleder ved Sagenehjemmet Tonje Elisabeth Bjertnes

Frivilligleder ved Sagenehjemmet Tonje Elisabeth Bjertnes ønsker flere sykler.

Foto: Robert Ellefsrød / NRK

Meningen er at frivillige skal sykle med en beboer sittende i vogna foran. Gjennom fart, spenning og frisk luft skal prosjektet «Sykling i sykehjem» gi glede i hverdagen.

– Det å komme seg ut på sykkel igjen og komme tett på livet, det er noe alle burde få lov til å oppleve, sier frivilligleder ved Sagenehjemmet Tonje Elisabeth Bjertnes som var med på å starte prosjektet i 2013.

Ønsker flere sykler

Fem sykehjem i Oslo fått to elsykler hver. I dag er det 21 slike sykler på sykehjem i Oslo og rundt 50 på landsbasis. Nå ønsker initiativtakerne penger til flere sykler.

– Dette mener jeg er noe kommunen burde ta eierskap i. Slike prosjekter trenger støtte, sier Bjertnes og sparker ballen videre til eldrebyråden i Oslo.

– Må ta initiativ selv

Aud Kvalbein

Eldrebyråd Aud Kvalbein sier hun oppfordrer sykehjemmene til å bruke pengene på tiltak som dette.

Foto: KrF

Byrådet svarer at det allerede ligger et trivselstilskudd i budsjettet på 5 millioner kroner. Hun sier at sykehjemmene selv må ta initiativ til innkjøp av sykler.

– Dette er ting som sykehjemmene tar initiativ til og jeg ser at mange opplever dette som et godt tiltak. Jeg oppfordrer selvfølgelig sykehjemmene til å bruke pengene på gode tiltak som dette, sier eldrebyråd Aud Kvalbein (Krf)

Nils Arne Johannessen er allerede frelst av tilbudet.

– Når jeg er med på dette får jeg sett livet og mennesker i bevegelse. Du får se alt det du skal se, avslutter Nils Arne Johannessen.

Eldrebyråd Aud Kvalbein og samferdselsbyråd Guri Melby

Eldrebyråd Aud Kvalbein og samferdselsbyråd Guri Melby klipper snoren som markerer at prosjektet «Sykling i sykehjem» er i gang.

Foto: Øzgur Tufan / NRK