Full diplomat kjørte på kvinne - UD kaller inn ambassadør

En beruset mann som kjørte en ambassadebil kolliderte natt til søndag på Frogner i Oslo. En kvinne ble sittende fastklemt etter ulykken. UD kaller nå inn ambassadøren på teppet.

Ulykke mellom ambassadebil og personbil Frogner Oslo

AMBASSADEKRÆSJ PÅ FROGNER: Kollisjonen skjedde natt til søndag i Bygdøy Allé på Frogner i Oslo. Utenriksdepartementet vil ikke opplyse hvilket land mannen er fra.

Foto: Fredrik Hove

Kvinnen i midten av 20-årene satt fastklemt i bilen etter ulykken. Hun ble sendt til sykehus med smerter i hofte og mage. Ulykken skjedde i Bygdøy allé på Frogner i Oslo ved 1-tiden natt til søndag.

Kollisjonen skjedde da politiet var på vei til et annet oppdrag og ble liggende bak ambassadebilen.

I stedet for å slippe politibilen forbi, satte sjåføren av bilen opp farten og kolliderte med bilen til kvinnen.

Har diplomatisk immunitet

– Personen trodde sikkert det var han vi var ute etter, sier operasjonsleder Ola Krokan i Oslo-politiet, og legger til at sjåføren var beruset.

Vedkommende kan likevel ikke vente seg noen straffereaksjon, da ambassadeansatte i Norge har såkalt diplomatisk immunitet.

– Når du har diplomatisk immunitet, kan vi ikke benytte oss av tvangsmidler. Dette går videre og blir en sak for Utenriksdepartementet, sier Krokan.

Kaller ambassadøren inn på teppet

Utenriksdepartementet er orientert om hendelsen. Ifølge Wien-konvensjonen kan ikke diplomatisk personell strafforfølges, men UD kan oppfordre ambassaden om å sende personer hjem.

Pressevakt i Utenriksdepartementet, Rune Bjåstad, sier til NRK at ambassadøren fra den aktuelle ambassaden vil bli kalt inn på teppet.

– Ambassadøren ved den aktuelle ambassaden vil bli kalt inn til en samtale i UD, trolig allerede i morgen, skriver Bjåstad i en e-post.

Vil ikke oppgi land

UD vil ikke fortelle NRK hvilket land sjåføren er fra.

På bildene fra ulykken er skiltet med registreringsnummeret på ambassadebilen borte på bilens forside. Skiltet kan ha blitt fjernet eller det kan ha falt av i kollisjonen.

Ifølge kilder på stedet ble bilen fraktet bort med bagasjelokket oppe, slik at nummerskiltet på bilens bakside ikke var synlig.

Ifølge VG ble den fulle personen som kjørte bilen hentet av personell fra sin egen ambassade på ulykkesstedet.