Frykter gauper drepes i smug

Det er dramatisk få gauper igjen i Oslo-området. Rovviltnemnda frykter at illegal jakt er en av forklaringene.

Gaupe på Langedrag

TRUET: Rovviltnemda frykter at det drives tjuvjakt på gaupa. Mandag konkluderte de med at ingen gauper kan skytes.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

– De siste 2-3-4 årene har gaupebestanden gått radikalt ned, sier Andreas Lervik som er leder for Rovviltnemnda i region 4: Oslo, Østfold og Akershus.

– En forklaring på dette kan være tjuvjakt, og hvis dette er riktig så er det dramatisk og alvorlig, sier Ap-politikeren fra Østfold. Han sier nemnda har fått signal om at de skal få skriftlig informasjon om dette.

Andreas Lervik, Ap

Andreas Lervik, leder i Rovviltnemda mistenker tjuvjakt på gauper.

Foto: Østfold Fylkeskommune

Jakta stoppes

Rovviltnemnda for Oslo, Akershus og Østfold møttes mandag for å fastsette kvoter for lisensjakt på gaupe i 2017-sesongen. Konklusjonen var at ingen gauper kan skytes.

– Det er altfor lite gaupe i vårt område til at Rovviltnemda har myndighet til å fatte vedtak om jakt. Det er så lite gaupe i regionen at det framstår som dramatisk for gaupa som art faktisk, sier Lervik.

Bestandsmålet som er satt for gaupe innenfor Oslo, Akershus og Østfold er seks familiegrupper, mens Rovdata erfarer at det nå bare er 1,5 familiegruppe igjen.

Mistenker flere gauper

– Jeg har ikke noe imot gaupa, men jeg liker ikke at den tar lammene mine, sier Johan Persbråten.

Han er bonde på en sauegård på Skui i Bærum. Han har mistet 20 lam hittil i år, og tror at det er gaupa som har tatt dem.

Sauebonde på Skui

Johan Persbråten mener gaupa kan ha drept 20 sauer på gården hans i år. Han tror det kan være fler gauper i området enn Rovviltnemda oppgir.

Foto: Knut-Martin Løken / NRK

– Det ble observert gaupe her i sommer og det har vært flere her i området før. Det kan ikke være noe annet. Før gaupa kom til området i 1992, så mistet vi ingen lam.

Persbråten kjenner seg ikke igjen i frykten for at gaupa kan være utrydningstruet.

– Jeg tror det kanskje kan være flere enn det Rovviltnemda sier.

Over 100 gauper skutt

Etter 2013 er det bare felt én gaupe i ordinær jakt i rovviltregionen.

Før dette var kattedyrene mye vanligere i skogene rundt Oslo. I toppåret 2011 ble det gitt tillatelse til felling av 11 voksne gauper, og sammenlagt er det skutt over 100 dyr i rovviltregionen siden 1999.