Hopp til innhold

Frykter krepsepest i Hemnessjøen

Mattilsynet gir opp kampen mot krepsepest i Rødnessjøen, og åpner Ørje sluser i Haldenvassdraget. Det kan få konsekvenser for Hemnessjøen i Aurskog-Høland.

Truet av krepsepest

TRUES: Denne edelkrepsen lever et farlig liv. Den trues av en innvandrerkreps fra Nord-Amerika, kalt signalkreps.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

Idylliske sjøer ligger på rad og rekke i Haldenvassdraget, men på bunnen foregår en kamp på liv og død. For kreps med pest sprer seg i vassdraget.

– Det er veldig synd. Norge er jo en av de få landene som har edelkreps, sier Elin Kollerud. Hun er leder av Hemnes grunneierlag i Akershus og har fisket kreps i Hemnessjøen siden hun var 4 år.

Frykter krepsepest i Hemnessjøen

Elin Kollerud har fisket kreps i Hemnessjøen siden hun var fire år, men nå frykter hun at krepsepesten vil spre seg.

Foto: Kaja Figenschou / NRK

Krepsepest er en soppsykdom som angriper edelkrepsen som står i fare for å dø helt ut. Og det er signalkrepsen som har ført med seg pesten hit.

– Signalkrepsen er en art fra Nord-Amerika som ikke hører hjemme her i det hele tatt. Den forstyrrer økosystemet og dreper edelkrepsen i form av at den sprer denne pesten, fortviler Kollerud.

Dermed overlever signalkrepsen, mens edelkrepsen dør.

Ulovlig utsetting

Mattilsynet har lenge kjempet mot pesten. I september i fjor påviste de krepsepest i Rødnessjøen og smitten bredte seg fortere enn ventet.

Nye sluser på Ørje

Slusene i Ørje har vært stengt for å hindre at signalkrepsen sprer seg. Nå er pesten så utbredt at slusene åpnes igjen.

Foto: Birger Kjølberg/NRK
Trude Vrålstad

Trude Vrålstad

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

De vedtok å stenge slusene i Ørje for å hindre spredning, men nå åpnes de igjen.

– Nå er pesten så utbredt i Rødnessjøen at det ikke lenger er grunn til å holde Ørje sluser stengt, sier seniorrådgiver i Mattilsynet Jørn Våge.

– Vi mener spredningen til Rødnessjøen har skjedd ved en ulovlig utsetting av signalkreps, og har anmeldt det forholdet, sier Våge.

Krepsepest angriper ikke andre dyreslag eller mennesker, men sykdommen er veldig smittsom.

– Smittepresset akkurat nå er ekstremt høyt, sier seniorforsker ved seksjon for mykologi ved Veterinærinstituttet i Oslo, Trude Vrålstad.

En tradisjon kan gå tapt

Rundt Hemnes er det lange tradisjoner med krepsing på høsten, men denne arven kan gå tapt dersom pesten sprer seg ytterligere.

– Jeg startet som 4-åring og var med faren min å sette ut kuper på kvelden, og var med ut ved fire tiden om morgenen for å ta de opp, forteller Elin Kollerud.

– Vi fikk ganske mye kreps, så det var veldig moro. En del solgte vi, så det er både et inntektsgrunnlag og en tradisjon vi er i ferd med å miste, sier Kollerud.

Eneste håp for at krepsefisket kan fortsette i Hemnessjøen, er at folk som ferdes i området tar hensyn og desinfiserer alt utstyr som brukes i vann med smitte.

– Det viktigste er god informasjon til alle som ferdes i vassdraget her om at det er krepsepest i Rødnessjøen, og at de derfor ikke må flytte kreps eller fisk, sier Kollerud.

Det er også bestemt at alle båtutsettingsplasser på oversiden av Rødnessjøen stenges, slik at det ikke er mulig å bruke vått utstyr på tvers av sjøene.

Les også: Mener pestsmittet kreps er satt ut

Informasjonsplakat om kreps

En plakat på en oppslagstavle på Hemnes i Aurskog-Høland forteller folk om kreps og hvordan man skal unngå spredning av signalkreps og krepsepest.

Foto: Kaja Figenschou / NRK