Frykter ID-juks på eksamen

Privatistkontoret i Oslo frykter at flere elever som har meldt seg opp til eksamen sender andre for å ta eksamen i deres navn.

Per Storheim

Per Storheim er redd for at det er langt flere som benytter seg av falsk ID enn hva som er avdekket så langt.

Foto: Simon Skjelbostad Yset/NRK

Hvert år avslører privatistkontoret noen få tilfeller av juks hvert år, men de frykter mange klarer å lure seg til en bedre karakter.

– Det med bruk av falsk ID er kanskje et mer utbredt problem enn hva vi har avdekket, sier leder av privatistkontoret i Oslo kommune Per Storheim.

Kontoret får stadig henvendelser om at problemet med at elever med gode karakterer tar eksamen i fag for den videregående skole for at svake elever skal få en god karakter.

– På grunnlag av de henvendelsene har vi valgt å skjerpe id-kontrollen. Vi har en ganske grundig sjekk ved oppstart av eksamen og ved innleveringer av eksamensbesvarelser. Her sammenligner vi og kontrollerer id og signatur for oppmøte og levering, sier Storheim.

Er det for lett å bruke en annens identitet på eksamen? Kommenter nederst i artikkelen.

Tror ikke det er vanskelig å jukse

Marianne Kjørstad og Reidun Hetland

Marianne Kjørstad og Reidun Hetland.

Foto: Simon Skjelbostad Yset/NRK
Madelen Nordberg

Madelen Nordberg.

Foto: Simon Skjelbostad Yset/NRK

Også elevene som strømmet ut av eksamenslokalet på Ekeberg med skrivekrampe og en god eller dårlig følelse, har hørt historier om ID-juks.

– Det er dumt, for det er jo juks. Kanskje de gjør det fordi de tror andre er smartere enn en selv, sier Marianne Kjørstad og Reidun Hetland.

Madelen Nordberg har også hørt om det, og tror ikke det er så vanskelig å komme unna med.

– Jeg ligner ikke på meg selv på ID-kortet, så det kan ikke være så vanskelig å sende en søster eller en venninne, som er litt lik en selv, for å ta eksamen.

Anmelder juksere

Privatistkontoret forteller at det også blir tatt stikkprøver underveis, men det spørs om det er nok.

En person Østlandssendingen har vært i kontakt med forteller at han for noen år siden fikk penger fra en privatistelev for å gjennomføre en eksamen i engelsk muntlig.

Personen fikk et falskt ID-kort, og gjennomførte eksamen slik at karakteren til privatisten gikk opp fra 2 til 6. Han kom senere inn på det studiet han søkte på, med falske karaterer i flere fag.

Storheim sier de som blir avslørt blir anmeldt til politiet:

– Dokumentfalsk er jo en veldig alvorlig sak som kommer på rullebladet, slik at det får jo veldig alvorlige konsekvenser. Det kan absolutt komme til å koste langt mer enn det smaker.