NRK Meny
Normal

Frykter blandingshunder kan bli avlivet

Norsk Kennelklubb er redd for at blandingshunder blir omplassert eller avlivet fordi de ikke lever opp til oppdretternes løfte om god helse, allergi- og familievennlighet.

– Valper blir reservert før de kommer ut av magen og fort reservert når der er født, forteller daglig leder ved Drøbak hundehotell, Anne Lise Kielland.

Hos oppdretteren i Drøbak er blandingshundene labradoodle, goldendoodle, og schnoodle svært populære. Den røytefrie puddelen er krysset med andre raser, og skaper en hund som blant annet er allergivennlig og svært familievennlig.

Hundehotellet og Norsk Kennelklubb registrerer at populariteten har steget de siste seks årene, noe som reflekteres i antall annonser på markedsplasser på nettet.

Norsk Kennelklubb mener blandingshundenes suksess har en bakside.

Skeptisk til løftene

De er ikke fornøyd med at oppdrettere blander raser og gir dem nye navn.

– Spørsmålet man bør stille seg er egentlig hvorfor man gjør det? En seriøs oppdretter setter ned tid og penger i å bli kjent med rasen sin, finne de beste individene, sjekke helsestatusen, bygge mentalitet og finne de som kan gi beste avkom fremover, sier kommunikasjonsansvarlig i Norsk Kennelklubb, Stepanka Horakova.

Hun tror ikke dette gjøres hos oppdrettere som driver med blandingsraser.

Horakova er også skeptisk til løfter om hunder som har en sterk helse, er allergivennlige og har gode familiehundegenskaper.

– Det som kan skje er selvfølgelig at det går ut over hunden. at når den ikke tilfredsstiller de kravene eller de lovnadene man har fått og blir omplassert eller til og med avlivet fordi eierne finner ut at den ikke er så familievennlig, at den må jobbes med som andre hunder, utdyper hun.

– Ikke tilfeldig

Hos Drøbak hundehotell er de også opptatt av å avle på de rette individene, og mener at de driver forsvarlig.

– Det er ikke tilfeldig valgt. Det er valgt ut i fra hunder som har et godt gemytt med intelligente, sosiale begavete hunder som er lett å trene med, men som først og fremst er en god familiehund, sier daglig leder Kielland.

At mer useriøse oppdrettere og privatpersoner hiver seg på popularitetsbølgen, vil de ikke kommentere, ei heller Norsk Kennelklubbs syn.

– Jeg tenker som så at disse hundene er bra nok for folk flest og for mange som har prominente stillinger i samfunnet vårt, og da er det bra nok for oss i hvert fall, sier Kielland.

Anne Lise Kielland

Anne Lise Kielland, daglig leder Drøbak hundehotell.

Foto: Sissel Kvalvik / NRK
Kronprinsesse Mette-Marit og prinsesse Ingrid Alexandra

Kronprinsfamilien har hunden Milly Kakao som er en labradoodle. Norsk Kennelklubb skulle sett at de hadde valgt en annen type hund.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix