NRK Meny
Normal

Barn som ikke kan norsk bør ikke se på TV fra hjemlandet

– Foreldre som ikke lærer barna sine norsk bør risikere å miste foreldreretten, sier Carl I. Hagen. Nå vil Frp-politikeren opprette en egen integreringsetat.

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen mener det er omsorgssvikt når foreldre ikke lærer barna sine norsk.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Mandag leverer Carl I. Hagen, som er gruppeleder i Oslo Frp, et privat forslag til Oslo bystyre for å bedre integreringen i hovedstaden.

– Denne etaten skal passe på at alle barn kan norsk når de begynner på skolen. Gjør de ikke det, må det settes i gang tiltak for familiene. De må få språkundervisning, gå i barnehage hvor det snakkes norsk og foreldrene må forstå at norsk er språket som norske statsborgere snakker, sier Carl I. Hagen til NRK.

Krever at foreldrene har en norskplan

I et forslag om å opprette en egen integreringsetat (IE) i Oslo kommune ønsker Hagen blant annet at etaten skal varsles dersom foreldrene ikke har en plan for å lære barnet norsk etter fødselen.

– Men er ikke dette å gripe inn i privatlivet?

– Ja, men herregud da! Vi har da noe som heter barnevern i Norge. Når det avdekkes omsorgssvikt i hjemmene griper barnevernet inn. Og det er omsorgssvikt når barn ikke lærer norsk før de begynner på skolen, sier Hagen.

Risikerer å miste omsorgen for barna

Fakra Salimi, leder ved Mira-senteret

Fakra Salimi.

Foto: Dang Trinh / NRK
Øystein Sundelin.

Øystein Sundelin.

Foto: Gøril Furu / NRK
Espen Ophaug

Espen Ophaug.

Foto: Venstre

Etaten skal også ha full kontroll over offentlige ytelser, og bruke trussel om pengestopp som virkemiddel for å få familiene til å lystre etatens krav, skriver VG.

– Kan foreldre miste omsorgen for barna sine?

– Der hvor foreldre viser grov omsorgssvikt blir barna plassert i fosterhjem. Jeg synes det er en klar omsorgssvikt når foreldre ikke lærer barna norsk, sier Hagen til NRK.

Frp-politikeren mener også at man må sette flere konkrete krav til innvandrerfamilier. Blant annet vil han at etaten skal råde foreldre å si nei til å se barne-TV fra hjemlandet dersom barnet ikke kan norsk.

– Foreldre må bestemme hva som er best for barna

Fakra Salimi er leder av ressurssenteret for minoritetskvinner Mira. Hun mener det ikke er integrering å bestemme hvordan innvandrerforeldre skal oppdra barna sine.

Hun reagerer kraftig på Hagens forslag:

– Hvis alle borgere skal behandles likt, så må jo minoritetsforeldre ha retten til å bestemme hva som er det beste for barna. Hvis Frp ønsker å ta denne retten vekk fra minoritetsforeldre, så må vi være veldig klar over at man deler inn i to typer borgere og det synes jeg høres merkelig ut, sier Salimi.

Forslaget møter politisk motstand

Høyres gruppeleder Øystein Sundelin støtter heller særlig begeistret for Hagens forslag.

– For å sørge for god integrering må vi satse på språkopplæring i barnehager og på skolene, sier Sundelin til NRK.

– Men hva med barna som ikke går i barnehage?

– Det er viktig at minoritetsforeldre forstår viktigheten av å lære norsk. Fritidsaktiviteter er også viktige arenaer for språkopplæringen og et sosialt fellesskap for både barn og foreldre.

Bystyremedlem for Venstre Espen Ophaug synes integreringsforslagene til Frp virker lite gjennomtenkte.

– Jeg synes dette er å gripe inn i den personlige sfæren. Venstre er et liberalt parti og vi mener vi må la noe tilhøre privatlivet. Vi synes ikke det er noen god idé å gå så langt for å regulere folks hverdag, sier Ophaug til NRK.

– Hvordan skal man sørge for at alle barn lærer norsk da?

– Vi tror på positive tiltak på bydelsnivå. For eksempel oppsøkende virksomhet for å få folk til å skjønne viktigheten med barnehage og å lære norsk. Frp skyter spurv med kanon.

Også Helga Pedersen, som er Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsmann, mener Frps politikk er inkonsekvent.