NRK Meny
Normal

Frp og Rødt vil skrote «Lambda»

Rødt og Fremskrittspartiet er enige: - "Lambda" må skrotes! Det sier de etter at det nye byrådet har gjort det klart at de vil gå gjennom økonomien i alle store byggeprosjekter som er planlagt i hovedstaden.

"Lambda"

UKLAR SKJEBNE FOR «LAMBDA»: Hovedårsaken til at byrådet seriøst vurderte å stoppe byggingen av hovedbiblioteket, er de store utgiftene de to kulturinstitusjonene i Bjørvika vil påføre Oslo kommune i mange år framover.

Foto: Illustrasjon: Herreros Arquitectos/MIR

Arbeiderpartiets nye kulturbyråd sier at utgiftene til det nye Munchmuseet i Bjørvika er noe byrådet skal undersøkes nærmere.

Bjørnar Moxnes

Bjørnar Moxnes (Rødt).

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix
Carl I. Hagen

Carl I.Hagen (Frp).

Foto: Lien, Kyrre / Scanpix

Det er ikke ofte Fremskrittspartiets Carl I. Hagen og Rødts Bjørnar Moxnes finner sammen i meningsfellesskap. Men etter at byrådet i går sa ja til fortsatt bygging av bibliotek i Bjørvika, benyttet de to politikerne muligheten til å foreslå skroting av Munchmuseet.

– Det er på høy tid å skrote «Lambda», som er et ekstremt dyrt bygg, uegna for å vise frem kunst, og heller gå inn for å bygge nytt museum på Tøyen til halve prisen, sier Bjørnar Moxnes (Rødt).

– Her er jeg stort sett enig med Bjørnar Moxnes, bortsett fra at vi vil ha det gamle Nasjonalgalleriet som Munch-museum. Det er bygget for å vise kunst, sier Carl I. Hagen (Frp).

– Byrådet har jo fått bakoversveis

Den endelige prislappen på det nye hovedbiblioteket i Bjørvika blir på 2,9 milliarder kroner, ifølge byrådet. Det nye Munchmuseet har en kostnadsramme på drøyt 2,7 milliarder kroner.

– Det blir klart billigere å bygge på Tøyen. Der slipper vi å bygge en høyblokk i glass som er planen med «Lambda». «Lambda» krever enorme investeringer i klimaanlegg, rulletrapper og heissjakter, sier Bjørnar Moxnes (Rødt).

Samlet vil det å drive bibliotek og Munchmuseet i Bjørvika, inkludert nedbetaling av gjelda på milliardinvesteringene, koste Oslo kommune 500 millioner kroner hvert år.

Munchmuseet selv har spilt inn et behov på over 300 millioner kroner i 2020. Bare vaktholdet vil ifølge museet koste nær 60 millioner kroner. Flere har merket seg at driften av Munchmuseet ventes å bli vesentlig dyrere enn biblioteket.

– Hvor realistisk er det å stoppe «Lambda»?

– Ingen forventet at Raymond Johansen skulle si at nå går vi for å skrote «Lambda», men byrådet har jo fått bakoversveis når de så de samla kostnadene for nye Deichman og nytt Munchmuseum, så det tror jeg nok vi skal komme tilbake til, sier Bjørnar Moxnes.

Tar en fot i bakken

Rina Mariann Hansen

Rina Mariann Hansen (Ap).

Foto: Arbeiderpartiet

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen sier at kommunen skal undersøke alle store investeringsprosjekt som står for tur, både nytt Tøyenbad, store nye idrettsanlegg og Munchmuseet.

– Når det gjelder Munchmuseet har det kun foreligget anslag på driftskostnader. Jeg går gjennom disse nå og tar sikte på å komme tilbake med kvalitetssikrede tall til forslag til budsjett for 2017.

– Men «Lambda» som sådan er ikke i fare?

– Vi skal se på alle store investeringsprosjekter kommunen skal gjøre i fremtiden. En av de store feilene man har gjort i Oslo kommune er at man har sagt: Bygg, kjør på uansett kostnad. Nå har vi vist at vi faktisk tar en fot i bakken og ser om dette er riktig bruk av pengene.