Frp-byks i Akershus

Frp og Ap ligger an til å gjøre svært gode stortingsvalg i Akershus, mens Høyre taper stort. I Oslo er bevegelsene små.

Stortinget

Om det hadde vært stortingsvalg i morgen ville Frp hatt en oppslutning på 27,5 prosent i Akershus.

Foto: Erik Engen / NRK

På den første rene Akershus-målingen i valgåret får Fremskrittspartiet en oppslutning på 27,5 prosent i Akershus. Det er fire prosentpoeng mer enn ved stortingsvalget i 2005, som også var et brakvalg for Frp i Akershus.

Tone Liljeroth, Frp

Tone Liljeroth.

På Respons-målingen for Romerikes Blad, Østlandets Blad og Budstikka er Frp inne med fem Akershus-representanter. Gruppeleder for Frp i Skedsmo kommunestyre, Tone Liljeroth, holder femtemandatet.

- Jeg ønsker meg en plass på Stortinget, så det at Fremskrittspartiet gjør det så bra, er kjempemoro, sier Liljeroth.

Hvordan skal dere holde på oppslutningen fram til valget?

- Vi skal fortsette det gode arbeidet. Vi er godt synlige og har vist at vi er et alternativ til de gamle løsningene til de andre partiene, sier Tone Liljeroth.

Oktay Dahl ute

For Høyre er meningsmålingen dystert lesestoff. En oppslutning på 18,7 prosent er nesten to prosentpoeng ned i forhold til det dårlige 2005-valget. Høyre ligger an til å miste fjerdemandatet, noe som vil bety at fylkesleder André Oktay Dahl ryker ut av Stortinget.

André Oktay Dahl

André Oktay Dahl.

Foto: NRK

- Den målingen gjør at en ny borgerlig regjering som avløser den rødgrønne blir mindre realistisk, sier Dahl.

Hvorfor taper Høyre såpass stort for Fremskrittspartiet i Akershus?

- Vi har vel ikke vært flinke nok til å få fram budskapet vårt. Vi er jo åpne for å samarbeide med Fremskrittspartiet, KrF og Venstre. De vil dessverre ikke samarbeide med hverandre. Så hvis velgere i Akershus ønsker seg en borgerlig regjering, er Høyre det eneste partiet det er mulig for dem å stemme på, sier André Oktay Dahl.

Ap kan få seks

Arbeiderpartiet er vinneren i Akershus ved siden av Fremskrittspartiet. Ap ligger an til å gjøre det enda bedre enn for fire år siden. Partiet går fram 2,7 prosentpoeng siden forrige stortingsvalg. Med 33,2 prosent av velgerne i ryggen snuser Ap på sjettemandatet.

SV og Venstre har ett mandat hver, mens Senterpartiets Dagfinn Sundsbø og Kristelig Folkepartis Knut Arild Hareide kniver om et utjevningsmandat.

Stabilt i Oslo

I Oslo greier Høyre å demme opp for Fremskrittspartiet på en annen måte enn i nabofylket. På dagens Respons-måling for Aften er tallene forbløffende like valgresultatet i 2005. Den eneste endringen i mandatfordelingen er at KrFs Hans Olav Syversen ser ut til å miste sitt utjevningsmandat.

Arbeiderpartiet får en oppslutning på 32,7 prosent, Høyre får 20,4 prosent, mens Fremskrittspartiet får 17,3. For alle de tre store partiene er dette en liten framgang fra forrige stortingsvalg.

Tajik mot Listhaug

Kampen om sistemandatet i Oslo står ifølge målingen mellom to profilerte, unge kvinner, Fremskrittspartiets sosialbyråd i Oslo, Sylvi Listhaug, og Arbeiderpartiets Hadia Tajik. På dagens måling er Tajik inne og Listhaug ute. På forrige måling var det omvendt.