NRK Meny
Normal

Froskenes fabelaktige spådom

Frosker og hunder har det til felles at de kan forutsi regn. Dette har med naturvitenskap og greier og gjøre. Det er ikke fullt så sikkert at frosk kan snakke. Men i rotete franske barnefilmer kan alt gå an.

Av:

Ivar Winther

/

Erik Løhre

Regi: Jacques-Rémy Girerd

Norske stemmer: Chiku Ali, Jonas Roander, Ivar Nørve

Froskenes fabelaktige spådom. Foto: Oro Film.

For et rot! Denne franske animasjonfilmen med norske stemmer har gjort vei i vellinga på en rekke filmfestivaler, hvilket kan tyde på at filmen enten er knallgod, grensesprengende og frisk, eller at den er både pompøs og ekskluderende.

Barnslige tegninger

Froskenes fabelaktige spådom har mye for seg når den først kommer i gang, men filmen lider dessverre av en lang rekke problemer.

For det første er ikke tegningene mye å rope hurra for. Ikke sånn å forstå at de er dårlige, men menneskene og dyrene ser altfor mye ut som en blanding av en pekebok for barn og Gary Larsons vitsetegninger.

Froskenes fabelaktige spådom ser ut som en barnefilm for de alle minste, men dette er en filosofisk film som tar opp store spørsmål.

Noahs ark

Filmen tar utgangspunkt i fortellingen om Noahs ark, og handler om at verden blir lagt under vann. En liten familie flyter rundt sammen med en hel bråte med dyr, og speider etter land.

Filmen tar utgangspunkt i fortellingen om Noahs ark. Foto: Oro Film.

Det eneste de har å spise er et tonn med poteter. Derfra svinser filmen hit og dit, mellom problematikk som omfatter foreldreløshet, forræderi og hvem som har lov til å spise hvem.

Bare rot

Froskenes fabelaktige spådom er godt laget, og den prøver alt den kan å dunke litt visdom inn i barn og voksne.

Men som sagt, det er bare rot, og jeg lærte ingen ting. I dete ene øyeblikket er moralen at alle er gode på bunnen, og i det neste er det en skilpadde som er skyld i all verdens ondskap. Og det holder jo ikke vann.

Det er mulig at det er jeg som er litt prippen når det kommer til denne typen filosofiske barnefilmer, men dette ble altså litt lettvint for min smak. Men for all del, bortsett fra det er de moro for unga, bakgrunnene er ganske kule, og filmen flyter bra.